Shares

Termica a fost omorât cu bună ştiinţă, iar primarul Ion Lungu nu este deloc străin de acest episod murdar din istoria Sucevei.

A susţinut sus şi tare că doar un operator privat poate rezolva problemele cu încălzirea şi apa caldă din oraş. Total fals. Acest lucru putea fi realizat şi de către defuncta Termica, doar cu condiţia să se fi şi dorit acest lucru.

Dovadă că nu s-a dorit sunt ţevile de termoficare în valoare de 1 milion de euro cumpărate acum vreo 9 ani din banii municipalităţii, ţevi denumite de angajaţii de la Termica „morţii lui Lungu”, şi care nu au mai fost folosite niciodată.

Între timp, s-a înfiinţat Thermonet, o societate privată 100%, dar pe care Ion Lungu o împinge de la spate ca pe propria fiică. Este o relaţie total nefirească şi stau şi mă întreb ce interese are edilul Sucevei în toată această poveste, oricum unele nu prea limpezi.

Concret, cei care se ocupă cu lichidarea bunurilor de la Termica au anunţat recent că intenţionează să oprească activitatea staţiei de pompe pentru că cei de la Thermonet nu şi-au achitat datoriile restante. Ori, oprirea staţiei de pompe înseamnă sistarea livrării apei calde către populaţia racordată la sistemul centralizat.

conducte termica

Această întrerupere nu ar fi tocmai o bilă albă pentru Ion Lungu, care pentru a scăpa de o asemenea belea şi de alte proteste ale sucevenilor încearcă un artificiu prin care să păcălească din nou populaţia.

Mai exact, cu sentimentalismele deja cunoscute, edilul Sucevei a anunţat că municipalitatea va cumpăra staţia de pompe de la Termica, dar nu la preţul cerut de lichidatorii judiciari, preţ stabilit printr-o expertiză tehnică, ci la un alt preţ.

Staţie de pompe care, aţi ghicit desigur, va fi oferită pe tavă celor de la Thermonet. Păi bine, domn nea primar. Ce treabă are municipalitatea să se implice între două firme private, că până la urmă lichidatorul este şi el o entitate care nu are nici o legătură cu Primăria Suceava. Nici una, fireşte.

Pot invoca şi eu că pixul cu care scriu, şi găsesc eu unul de vreo 10.000 de euro, este în folosul comunităţii şi solicit Primăriei Suceava să mi-l cumpere pentru că altfel se duce naibii oraşul ăsta. Bine, e un exemplu forţat, dar sunt multe altele care au justificări mult mai pragmatice.

Vin şi întreb, onor nene Lungule, de ce nu implici Primăria Suceava în toate chestiunile care se adresează sucevenilor? Oricum, ceea ce întreprinde Lungu în cazul Thermonet mi se pare trafic de influenţă şi protecţie pe faţă. Dar, poate mă înşel şi voi aveţi alt punct de vedere.

Mă repet, dar trebuie să o fac, Termica, mai exact distrugerea acesteia şi trimiterea în faliment, a fost una din cele mai mari golănii din mandatul lui Ion Lungu. Ştiu că este un dosar la DNA Suceava pe această temă şi sper ca procurorii de acolo să reuşească să descâlcească iţele. Vă asigur că veţi avea, nu mari, ci enorme surprize când se va finaliza totul.