Shares

Unii oameni îşi merită soarta, iar când li se întâmplă ceva rău ar trebui să se dea singuri cu capul de perete, fără a mai aştepta o pedeapsă din partea altcuiva.

Galele prostiei omeneşti şi ale ignoranţei au avut loc săptămâna trecută fix în centrul municipiului Suceava. A fost o reprezentaţie fără public, dar pe care toată presa locală, dar şi o parte din cea naţională, a prezentat-o cu lux de amănunte.

Nu a fost suficient pentru ca măcar cei interesaţi să afle cum să nu cazi victimă hoţilor.

Pe scurt, evenimentele stau cam aşa. Joi după-amiază, un mucos de vreo 14 ani şi ceva a intrat într-un magazin de bijuterii chipurile pentru a proba nişte inele şi nişte brăţări. Deznodământul a fost unul aşteptat. Nobilul „cumpărător” a fugit cu un inel pe care l-a amanetat la prima casă de profil întâlnită în cale.

A fost prins după câteva ore, dus la reconstituire şi apoi lăsat în libertate. După 24 de ore de la toată tevatura publică, la 200 de metri, un alt magazin de bijuterii, un nou scenariu. Cu singura deosebire că obiectul furat, evaluat la vreo 1.000 de dolari, nu a mai fost recuperat şi nici autorul furtului, acelaşi puştan, nu a mai fost prins.

Stau şi mă întreb dacă cele două vânzătoare au avut ceva în cap când i-au permis mucosului să probeze inele şi brăţări pe care nu şi le-ar fi permis să le plătească. Cu siguranţă că în afară de grăunţe nu putea fi găsit nimic la o eventuală autopsie.

Cât despre a doua vânzătoare, care a rămas cu buzele umflate după păţania din urmă cu două zile a colegei de suferinţă, chiar nu mai e nimic de spus. În locul patronului care a angajat-o, în secunda doi o dădeam afară fără alte comentarii.

Concluzia mea este că ignoranţa şi lipsa de informare este atât de mare în rândul unor oameni încât şi manipularea pe care o practică politicienii este mirifică. Cu asemenea exemplare care vor merge la urne viitorul ne rezervă orice, numai lucruri bune nu.