Brigada Diverse

Internetul şi presa, aşa cum le-a descris Cristian Tudor Popescu în urmă cu 6 ani

În urmă cu aproape 6 ani am realizat un interviu cu Cristian Tudor Popescu. Acesta se afla la Suceava, unde a participat la un turneu de tenis, iar la finalul unui joc a avut amabilitatea de a-mi răspunde la o serie de întrebări.

Cu acel prilej l-am întrebat şi despre cum vede viitorul presei, iar concluziile sale au fost extrem de tranşante.

Am să redau mai jos partea din interviu care se referă la cum vedea jurnalistul Cristian Tudor Popescu evoluţia a ceea ce numim generică presă.

ctp

Peste zece ani ziarele de hârtie, tipărite, vor fi ceva echivalent filateliei în ziua de astăzi, adică o nişă îngustă de cititori, care încă vor mai avea nostalgia ziarului citit împreună cu cafeaua de dimineaţă. În rest, presa se va electroniza. Nu numai presa tipărită va ajunge nişată, şi televiziunea va pierde teren în faţa internetului. În ceea ce priveşte ideea de presă, efectiv de informare a publicului, aici net-ul va avea de departe primul cuvânt.

De altfel, Asociaţia Mondială a Ziarelor estima, acum trei ani, că în cinci ani ştirile vor fi luate de consumatori mai degrabă de pe net decât de la televiziuni. Au trecut trei din aceşti cinci ani. Televiziunea se va îndrepta spre divertisment, sport, concerte şi jurnalismul va părăsi încet, încet televiziunea. De altfel, dacă vă uitaţi puţin pe net, regulile sunt altele, moartea lui Michael Jackson nu a fost anunţată „first breake”, prima ştire, nici de marile ziare americane, New York Times sau Washington Post, nici de CNN, ABC, Fox News sau mai ştiu eu cine; a fost anunţată de un site tabloid, obscur. Atacarea reşedinţei lui Osama Ben Laden a fost pentru prima dată anunţată pe net prin postările unui cetăţean aflat în apropierea stabilimentului.

Din nou, iată cum net-ul o ia înaintea publicaţiilor profesioniste, prin persoane aflate la faţa locului. Practic se va schimba profilul presei, mutarea ei pe net nu înseamnă doar o schimbare de suport, înseamnă transformări structurale, e altă presă, cu alte reguli. Parametrul esenţial care era aproape absent în presa scrisă, sau foarte lent, de asemenea şi în televiziune, şi anume interactivitatea, este cel care va duce mult, mult în faţă internetul, prin posibilitatea cititorilor, a consumatorilor de a interveni în timp real, imediat şi chiar de a modifica contextul obiectului mediatic, respectiv postând în jurul lui”.

Notă: Sursa foto este www.evz.ro

Articole asemănătoare

Back to top button