Shares

Lupta dintre ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi clasa politică, în frunte cu Gheorghe Flutur, membru marcant al PD-L şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a continuat şi astăzi. Episodul s-a petrecut la Mănăstirea Voroneţ, în timpul cuvântului de învăţătură de la sfârşitul Liturghiei.

Subiectul, cum se putea altfel, pădurile pe care ÎPS Pimen le solicită în numele Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina. Deşi nu a rostit nici un nume în faţa mulţimii de credincioşi, trimiterile înaltului prelat i-au vizat în mod clar pe politicienii suceveni Gheorghe Flutur şi Orest Onofrei. De fapt, cei doi sunt şi ţinta principală a criticilor ÎPS Pimen în broşura tipărită şi distribuită înainte de Paşte, astfel încât săgeţile îi vizează direct.

„Ei spun că veniturile (notă – obţinute prin exploatarea celor 192.000 de hectare de pădure pentru care s-a înaintat cerere de retrocedare) se duc în buzunarele lui Pimen. Mă batjocoresc ca la uşa cortului. Spun fel de fel. Se îndepărtează de bunul simţ. Sunt mai răi decât o fiară. Ei lovesc, în acest fel, în Biserică… Dar şi în oameni. Eu nu sunt vrednic de laudă, ci de ocară…. Avem o misiune pe care ne-am asumat-o. Să nu ne înstrăinăm de credinţă. Credeţi ce vreţi!”, a spus ÎPS Pimen.

Referindu-se la guvernanţi, concluzia înaltului prelat a venit sec: „Dumnezeul lor este banul”.

Reacţia ÎPS Pimen a venit după ce ieri a fost criticat de Alexandru Băişanu, o altă persoană la care a făcut referire în broşura „Fondul Bisericesc, documente de proprietate, fapte de refuzare şi de tergiversare a retrocedării Fondului”.

Băişanu bănuieşte că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor l-a înregistrat cu ocazia unei întâlniri oficiale, iar nemulţumirea sa are şi o altă natură: „Pentru mine este supărător faptul că am fost pus în aceeaşi oală cu Gheorghe Flutur şi cu Orest Onofrei, care acum se află în PD-L. Îi aduc aminte Înalt Prea Sfinţiei Sale că eu sunt membru al PNL, şi nu al PD-L. Şi îi aduc aminte că nu eu eram printre cei care au înfiinţat acea fundaţie privată a Fondului Bisericesc Ortodox, ci Gheorghe Flutur, împreună cu dumnealui”.

Gheorghe Flutur nu a avut încă o poziţie publică faţă de atacurile la adresa sa, şi este posibil ca şi această tăcere să-l fi determinat pe înaltul prelat să se adreseze credincioşilor, probabil cu scopul de a-l determina să se pronunţe din nou asupra acestui subiect delicat.

Este un război al cărui sfârşit nu se întrezăreşte încă, iar rezolvarea s-ar putea regăsi doar în instanţă.