Shares

La Serviciul Salvamont Suceava munca nu se rezumă doar la operaţiuni de căutare sau salvare a turiştilor care se rătăcesc prin munţi sau care se accidentează.

 

Printre misiuni se numără şi refacerea marcajelor de pe traseele turistice, dar şi eliberarea cărării de vegetaţie. Ei bine, joia trecută i-am însoţit pe trei dintre oamenii de la Serviciul Salvamont Suceava în munţii Călimani.

Obiectivul a fost unul foarte clar: refacerea traseului cerc roşu, care face legătura dintre „12 Apostoli” şi cel care merge pe Via Maria Theresia, din apropiere de Pietrosul Călimani.

Voicu, şeful Serviciului Salvamont Suceava a plecat singur din partea opusă, cu drujbă şi fierăstrău mecanic, şi s-a ocupat de tăiat vegetaţia, jnepenişul şi ienupărul, care acopereau diferite porţiuni ale traseului şi făceau circulaţia dificilă.

De partea cealaltă, eu, Sergiu şi Ionuţ. Cu două recipiente de vopsea, albă şi roşie, o perie de sârmă şi un fierăstrău de mână am purces la treabă. Iar vremea a fost de partea noastră în sensul că soarele a stat mai mult ascuns în nori şi ne-a lăsat să ne ducem la bun sfârşit acţiunea.

Una peste alta, lucrurile au mers aşa cum ne-am propus, iar marcajele afectate de trecerea timpului sau care au dispărut din varii motive au fost refăcute. Conform planului, la un moment dat am făcut joncţiunea cu Voicu, care făcuse „pârtie” pe partea sa.

O misiune cu care cei de la Salvamont se confruntă an de an şi la care am participat cu plăcere. Iar dacă nu i-am încurcat şi le-am adus vreun plus îi aştept să mai invite. Că tot am reuşit să învăţ ce e de făcut, iar o drujbă în spate sau o cutie de vopsea într-o mână nu sunt chiar imposibil de cărat. Trebuie doar să o faci cu plăcere.

Mulţumesc celor de la Serviciul Salvamont Suceava, inclusiv pentru informaţiile despre munţii din zonă. Şi aştept să repetăm acţiunea, poate şi pe alte coordonate.