Shares

Abilitatea în comunicare ar trebui să fie un atribut de bată al oricărui şef, fie că este vorba de o echipă de muncitori, fie că vorbim de o instituţie publică.

Spun „ar trebui” pentru că şeful uneia dintre cele mai importante instituţii sucevene a uitat de multă vreme calea de legătură cu populaţia judeţului, şi asta include şi relaţiile cu mass-media.

De luni bune, chiar ani, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava îi evită constant pe reprezentanţii presei locale. I-am întrebat şi pe ceilalţi colegi ziarişti cum decurg relaţiile lor cu comisarul Ioan Nicuşor Todiruţ şi răspunsul a fost acelaşi: sunt inexistente.

La telefoane nu răspunde mai deloc, iar când o face îţi închide în nas, peste drumul către sala de conferinţe de presă s-a aşternut zăpadă, iar cât priveşte explicaţii, poate logice uneori, despre eşecurile unor subalterni de-ai săi, inclusiv cei care sunt prinşi în flagrant primind mită nici nu poate fi vorba.

E drept, Ioan Nicuşor Todiruţ vine dintr-o structură închisă, unde nu aveai voie să discuţi cu presa, şi mă refer aici la fosta unitate „Doi şi-un sfert”, actualul Serviciu de Informaţii şi Protecţie Internă, dar între timp a ajuns în fruntea unei instituţii un pic diferită.

Nu s-ar putea spune că a realizat această schimbare. Pentru inspectorul şef relaţia cu presa se limitează la purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, şi cred că este unicul şef al unei instituţii locale care procedează în acest fel. Nu că o astfel de legătură nu ar fi utilă şi necesară, dar uneori este insuficientă, iar ca şef al unei structuri de o asemenea amploare precum IPJ Suceava, cu peste 1.000 de angajaţi, este chiar obligatoriu să iei şi anumite poziţii publice.

Eu cred că Ioan Nicuşor Todiruţ şi-a format o impresie greşită despre ziariştii locali, care l-ar vâna constant, dar mai ales despre sine. O fi mai superior decât ceilalţi şefi de instituţii sucevene sau chiar decât ministrul Administraţiei şi Internelor?

Şi aici am vorbit doar despre relaţiile cu presa, pentru că dacă ar fi să discutăm despre gestionarea activităţii manageriale s-ar putea aduna mai multe bile negre pentru fostul şef al celor care trag cu urechea.

P.S. Expresia din titlu nu este o greşeală