Shares

Buletinul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava începe să semene tot mai mult cu notele pe care îmi era dat să le citesc în fiţuica „Zori Noi”, din perioada de glorie a comunismului local.

Astăzi, de exemplu, am aflat cu stupoare şi consternare că o femeie de 32 de ani din Suceava a închiriat un spaţiu şi nu a declarat acest amănunt. Urmarea acestui act criminal deliberat şi odios a fost că statul a rămas în pagubă cu 361 de lei. Şi trebuie să vă ţineţi bine, la cât de meticuloşi sunt miliţienii de modă nouă din Suceava, au reuşit să calculeze cu punct şi virgulă chiria încasată, mai precis 3.008,39 lei. Ăsta da, un dosar beton, fără cusur. Şi pentru ca totul să fie şi mai grav, purtătorul de vorbe al Miliţiei Judeţene anunţă că Parchetul a confirmat începerea urmăririi penale pentru evaziune fiscală. Aşa-ţi trebuie Mariana, că aşa o cheamă pe nenorocita de evazionistă. Să nu te mai gândeşti în viaţa ta să furi statul care îţi creează toate condiţiile pentru un trai decent. Iar efectul educativ nu putea fi îndeplinit decât prin publicarea în ziare a delictului constatat.

Mie mi-ar fi ruşine să trimit o asemenea notă de presă. Miliţienii văd că încep să transforme toate găinăriile în exemple mobilizatoare pentru o societate aflată în colaps. Probabil că marii evazionişti ai judeţului, iar dacă nu ştiţi unde să-i căutaţi vă spun eu şi orice alt om de pe stradă, nu au verde la „dosare penale”. Aşa că, în loc de o muncă serioasă, o să tot aflăm despre Mariane şi Georgei.

Apropo, miliţienii trebuie să dea dovadă de mare atenţie în perioada următoare. Suntem în plină campanie agricolă de toamnă, iar alţi nenorociţi, ăia de la ţară, fură la greu cartofi şi porumb. Ceva filtre în trafic, controale în coşul căruţelor şi descinderi în hambarele ţăranilor pe când?