Shares

După evenimentele din decembrie 1989, România a obţinut un capital de imagine extraordinar pe plan internaţional.

Din păcate, Ion Iliescu şi cei care se aflau în preajma lui la conducerea statului nu au ştiut să profite de această doză de simpatie, iar totul a culminat cu acţiunea huliganică şi fără precedent din 13-15 iunie 1990, cunoscută de toată lumea ca „Prima mineriadă”.

Atunci, statul de drept a fost făcut una cu pământul, iar din România cea care îl îndepăta de la putere pe tiranul Ceauşescu ne-am transformat în România barbară, condusă cu bâta de ortaci. Evident, liderul de atunci al ţării şi preşedintele de onoare de acum al PSD, Ion Iliescu, nu a fost deloc străin de ceea ce s-a întâmplat, iar mulţumirile sale călduroase aduse minerilor nu au fost decât o altă palmă pe obrazul României.

Am făcut această introducere mai lungă pentru ca şi cei mai tineri să înţeleagă ce vreau să spun. În iunie (iarăşi aceeaşi lună fatidică), dar la 22 de ani diferenţă, Cătălin Nechifor, alt lider social-democrat (of, coincidenţele astea) a obţinut un capital de imagine la care nu s-ar fi gândit niciodată. L-a învins pe Gheorghe Flutur în lupta pentru preşediniţia Consiliului Judeţean Suceava. Presa scrisă şi televiziunile naţionale au acordat ample spaţii pentru a comenta această victorie absolut neaşteptată. Cătălin Nechifor a fost invitat la mai multe emisiuni televizate, pur şi simplu a ajuns la masa „greilor” arzând etape.

De la acel eveniment au trecut deja patru luni. O perioadă destul de scurtă pentru a arăta sucevenilor că au ales corect pe 10 iunie 2012. Este o perioadă de graţie pe care orice societate normală o acordă noului venit. Numai că, acomodarea a trecut, iar gesturile de bunăvoinţă şi înţelegere la adresa lui Cătălin Nechifor sunt la final.

Ba, mai mult, au venit şi câteva palme serioase. Finanţările pentru o serie de investiţii din judeţ au fost tăiate, banii cu care Suceava se obişnuise în perioada Flutur au luat direcţia Iaşi pe filiera Gheorghe Nechita şi Relu Fenechiu, iar televiziunile centrale încep să-l ignore pe Cătălin Nechifor. În plus, zvonurile indică o supărare a Bucureştiului la adresa liderului PSD Suceava pentru înţelegerile pe care le-a girat cu PDL, şi mă refer aici la împărţeala frăţească a colegiilor pentru alegerile parlamentare, colegii în care competiţia a fost lăsată după uşă. Ori, dacă toate aceste date se confirmă, pot spune că suntem în faţa unei noi mineriade. O mineriadă a cărei victime vor fi sucevenii, iar judeţul va fi izolat financiar, cum a fost şi în perioada când banii se duceau grămadă la Bacău, prin celebri fraţi Sechelariu. O altfel de mineriadă, în care lipsa de influenţă la nivel central îţi poate da în cap o bâtă de miner din care să nu-ţi revii nici la Spitalul de Urgenţă.