Shares

În ultimii ani a apărut pe piaţă un nou cuvânt, iar prin rostologirea sa în presă aş putea spune că a căzut oarecum în desuetudine.

Mă refer aici la „mogul”, sau persoană cu puteri discreţionare, cum sună traducerea în limba română. Iar judeţul Suceava a avut de-a lungul timpului tot soiul de personaje cu porniri dominante.

Dintre toţi aceşti „stăpâni” unul a ieşit la suprafaţă ca untdelemnul şi se menţine de ani buni într-o poziţie dominantă. Culmea este că acest personaj reuşeşte să treacă oarecum neobservat în plan mediatic, dar cine-l cunoaşte cu adevărat ştie că poate fi catalogat drept „jupân”.

Aţi ghicit cine e omul? Dacă nu, vă spun eu. Se numeşte Ioan Stan şi este deputat din partea PSD la al treilea mandat, iar dacă-şi pune în cap mai stă în Parlament câteva mandate, asta dacă excludem cauze naturale sau ceva dosare penale.

Puterea sa este atât de mare încât nimeni nu mişcă în front în zona Fălticeni. Acolo există primari ai altor partide doar pentru a mima democraţia, şi asta pentru că în realitate toţi îi sunt loiali lui Ioan Stan.

Ioan Stan

Să nu uităm că mai marii PSD Suceava, începând cu Gavril Mîrza, şi continuând cu Ovidiu Donţu, s-au făcut una cu pământul pentru a obţine locuri în colegiile eligibile de la Fălticeni. Şi le-au obţinut. Acum, preţul îl ştiu doar ei.

Dar unele dintre avantaje se văd pe la Consiliul Judeţean Suceava, în anumite nominalizări, o serie de licitaţii care trebuie să ajungă pe la diferiţi oameni de afaceri, dar exemplele neştiute sunt mult mai numeroase.

Ioan Stan a ştiut să fie discret, a stat departe de ochii opiniei publice, iar asta nu i-a adus prejudicii de imagine. Este doar o aparenţă, pentru că lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, iar dacă cineva are curajul să intre în acest adevărat domeniu va avea marea surpriză să fie respins rapid şi fără scrupule.

Toţi pesediştii ştiu că depind de Ioan Stan şi voturile pe care acesta le aduce, iar orice răzvrătire îi poate fi fatală. De aceea, preferă să-i ia scamele, să-i facă diferite favoruri şi să-i cânte în strună. Asta până când marele stăpân se supără şi taie în carne vie. Ca orice om ajuns la putere şi care după ani de zile uită de unde a plecat.

Despre acest subiect am mai scris în urmă cu vreo trei ani, dar în tot acest interval singurul lucru s-a schimbat este doar gradul de putere al lui Stan, de la „foarte ridicat”, la „extrem de ridicat”.