Bârfe

Nebunia intereselor din jurul Termica

Este oficial. În cursul zilei de 18 iunie, Tribunalul Suceava a admis cererea societăţii sucevene de termoficare Termica SA de a deschide procedura de insolvență. Discuțiile despre intrarea în insolvență au început încă de vineri, dar abia marți a fost înaintată Tribunalului. Este o insolvență multdiscutată și primul care a lansat public ideea că numai astfel Termica poate fi salvată a fost deputatul liberal Alexandru Băișanu. Nu întâmplător.

Instanţa a desemnat ca administrator judiciar un consorţiu format din practicienii în insolvenţă MGA Insolvenceny SPRL Suceava, Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și Accerr Ipurl Suceava.

Dintre toate aceste nume, Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL este poate cel mai evident indiciu pentru ce soarta va avea Termica odată cu intrarea ei în insolvență.  Potrivit unei surse de încredere, asociat în Management Reorganizare Lichidare Iași este și Alexandru Băiașnu.

Însă personajul care furnizează cele mai multe argumente că Termica va fi vândută la fier vechi, iar creditorii nu-și vor mai recupera datoria este Corneliul Mititelu.

Cazuistica lui în materie de țepe este vastă. Un apropiat al primarului Gheorghe Nichita de fiecare dată când a fost vorba de falimentări importante din Iași, este și asociat cu liberalul Alexandru Băișanu. Anul acesta și-a făcut deja mâna pe CET Iași, vândut pentru 9 mil. lei la fier vechi, mutare care lasă fără apă caldă și căldură 90.000 de apartamente, zeci de instituții și uzine industriale din Iași. În 2005, opera similar cu SC Mecanica Vaslui.

Termica SA Suceava

Problema socială

  • Termica SA asigură acum apă caldă și căldură pentru 20.000 de apartamente. Dacă va intra în conservare, acestea vor rămâne fără agent termic la iarnă, dat fiind că central nouă de cogenerare construită de Bioenergy nu va fi gata la timp.
  • Prin cererea de insolvență, primarul Lungu nu ține cont de cei aproape 250 de angajați rămași în urma disponibilizării a alte 330 și care cel mai probabil își vor pierde locurile de muncă și salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă. După cum se știe, conform legii insolvenței, plățile compensatorii nu intră în categoria creanțelor salariale.

Problema penală

  • din informațiile noastre, DNA pregătește deja un dosar care anchetează modul în care de-a lungul timpului, Termica SA a fost sistematic jefuită prin deturnări de fonduri , artificii gen FNI între Primărie și Termica prin compensări cu terenuri sau prin reducerea capitalului social.

Actorii

  • Primarul Ion Lungu, PDL, dar care a făcut recent un pact cu Liderul judeţean al PNL Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu
  • Termica SA al cărei unic acționar este Consiliul Județean Suceava
  • Creditorii: Unicom (27 mil. lei), ACET (furnizorul de apă, 13 mil. lei), banca Românească (un credit ed 8,5 mil. lei), E.ON (furnizor de gaz, 3 mil. lei), ANAF (13 mil. lei), furnizori mai mici (1,5 mil. lei). În total, datoriile Termica ajung la 65 mil. lei.

Mizele

  • În iulie 2012, o parte din activele societății au fost concensionate de către Bioenergy
  • Odată aflată în insolvență și privind către precedentul CET Iași, Mititelu va orchestra o vânzare pentru o sumă mult sub valoarea lor reală, chipurile pentru recuperarea creanțelor. Apropo de creanțe, deja se vorbește de favorizarea unor creditori gen ACET și defavorizarea celui mai important creditor – Unicom.
  • Favorizarea investitorilor privați în centrala de cogenerare, respectiv Bioenergy și omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button