Shares

Nu au fost şi nu vor fi niciodată prieteni. Deocamdată păstrează o aparenţă de uniune care se va sparge imediat ce nu vor mai avea nici un interes comun.

Vorbesc aici despre preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, şi, în acelaşi timp preşedinte al PSD Suceava, Cătălin Nechifor, respectiv vicepreşedintele acestei instituţii şi liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu.

Divergenţele dintre cei doi lideri ai USL Suceava au existat de la constituirea alianţei împotriva firii dintre PSD şi PNL, dar între timp s-au amplificat.

Mai mulţi martori spun că la începutul acestei săptămâni între Nechifor şi Băişanu a avut loc o ceartă puternică, care se putea auzi din spatele uşilor închise.

Aş minţi dacă aş spune că ştiu motivele pentru care cei doi au ţipat unul la altul, dar ceea ce s-a întâmplat nu face altceva decât să-mi confirme că alianţa lor se ţine de un fir de păr.

De altfel, după alegerile locale din 10 iunie, Alexandru Băişanu a făcut o adevărată criză la aflarea rezultatelor. El i-a acuzat atunci pe social-democraţi că nu au tras la aceeaşi căruţă şi din acest motiv a pierdut alegerile în faţa lui Ion Lungu. S-a întâmplat la sediul PNL, în faţa mai multor liberali, dar de dragul aparenţelor conflictul a fost ascuns.

Nu mai puţin adevărat este că şi PSD-iştii au fost extrem de nemulţumiţi de indecizia lui Băişanu în a-şi anunţa candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, asta în condiţiile în care Cătălin Nechifor făcuse acest pas cu vreo jumătate de an înainte.

Ruptura dintre Nechifor şi Băişanu a fost vizibilă şi în timpul campaniei electorale, când cei doi au avut un singur baner comun, aproape liliputan, undeva în Burdujeni. În rest, fiecare cu propria campanie.

Un alt episod al fracturii dintre preşedintele PSD şi cel al PNL Suceava s-a petrecut în urmă cu aproximativ două săptămâni, când Cătălin Nechifor a plecat la Bucureşti pentru câteva zile şi i-a lăsat dreptul de semnătură pentru documentele din Consiliul Judeţean lui Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele instituţiei ales din partea social-democraţilor. Şi de această dată Alexandru Băişanu a tunat şi a fulgerat, considerându-se victimă a unei conspiraţii.

Acestea sunt doar câteva din episoadele conflictuale apărute între Nechifor şi Băişanu, iar imediat ce alegerile generale vor trece sunt convins că această ruptură se va şi oficializa.