Shares

Ce am anticipat acum câteva zile s-a întâmplat. A venit ploaia peste Suceava şi asfaltul s-a înmuiat. Din păcate, pe nervii şoferilor şi pietonilor.

Faptul că avem instituţii ale statului incapabile să lucreze în beneficiul populaţiei a fost dovedit aseară în chiar centrul municipiului Suceava, în faţa Hotelului Gloria, de lângă prefectură. O maşină a intrat într-una din multele gropi săpate peste tot. Echipele de muncitori au lucrat, au săpat, au acoperit şanţul cu pământ şi un pic de pietriş după care au plecat să mai improvizeze o capcană.

O oră au avut nevoie vreo 10 oameni pentru a scoate maşina din glodul mileniului trei. Noroc că la faţa locului au ajuns şi poliţiştii care au montat ceva semne indicatoare pentru a-i preveni pe alţi şoferi să nu aibă aceeaşi soartă.

masina in noroi

Pe străzile unde se lucrează cu avânt muncitoresc, lutul i-a dus pe oameni înapoi cu vreo 50 de ani, când Suceava era doar un târg amărât şi prăfuit.

Repet ce am spus şi cu ocazia altui material. Înţeleg utilitatea lucrărilor care se derulează prin toate cartierele. Nu pot înţelege însă indiferenţa Primăriei Suceava şi a Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava vizavi de acest mod haotic de a munci. Nu există nici o preocupare pentru a-i proteja pe suceveni, fie că merg cu maşina, fie că se deplasează pe jos.

Ce s-a întâmplat aseară este o mostră a nesimţirii faţă de oameni. De ce s-a putut instala un indicator de avertizare după ce o maşină a rămas blocată în noroi şi nu înainte? Simplu, pentru că nimănui nu-i pasă de noi. Firmele se fac că muncesc, Primăria închide ochii, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă nu există în ecuaţie.

Şi totul pentru că acele contracte pe care Primăria le-a încheiat cu firmele de construcţie sunt fără angajamente clare din partea ultimilor. Cel mai corect ar fi ca aceste contracte să fie făcute publice, să ştim cu toţii ce drepturi şi obligaţii au aceste firme, care sunt termenele de execuţie şi câţi bani se încasează pentru a se distra cu nervii şi sănătatea noastră. Sunt sceptic că vom vedea vreodată adevărata realitate din contracte. S-ar putea să avem surprize şi nu ar fi pe placul celor care au dat cu pixul.