Shares

Alarma cu bombă de ieri de la Palatul de Justiţie din Suceava ar putea ascunde şi altceva decât ceea ce pare la prima vedere.

Presupunerea mea, şi am să explic de ce am ajuns la această concluzie, este aceea că a fost regizată o alarmă, iar în felul acesta o întreagă clădire a rămas la mâna cui a dorit să o aibă pe tavă.

Se ştie că la asemenea tip de ameninţare, la faţa locului apar şi specialiştii de la Serviciul Român de Informaţii, ceea ce este şi firesc, având în vedere că dacă suspiciunea se confirmă ne putem afla în faţa unui atentat la siguranţa naţională.

Dar cum oamenii de la SRI sunt tăcuţi şi neştiuţi, cine poate garanta că printre specialiştii în domeniul pirotehnic nu s-au aflat şi alţi specialişti. Şi aici mă refer la cei care montează tehnică de înregistrare, video şi audio.

Şi ce putea fi mai credibil decât o alarmă cu bombă, făcută de vreun zăbăuc, care a dus, aşa cum este protocolul, la evacuarea întregii clădiri a Palatului de Justiţie. Iar cu o clădire atât de goală, tehnica de înregistrare putea, iar eu cred că a şi fost montată cu mare repeziciune.

După cum spuneam, refăcând firul evenimentelor de ieri, am toate motivele să cred că alarma cu bomba a fost o diversiune.

Jandarmii au asigurat măsurile de securitate a Palatului de Justiţie din Suceava

Din pură întâmplare mă aflam în apropierea Palatului de Justiţie, iar la un moment dat a apărut o dubă a Poliţiei, mai exact de la Serviciul Pirotehnic. Se întâmpla cu puţin înaintea orei 12.00. Ulterior, a mai apărut şi o dubă a Jandarmeriei, iar câteva persoane au intrat precipitate în Palatul de Justiţie. Între primul şi al doilea moment accesul în Palatul de Justiţie a fost permis fără nici un fel de problemă. Situaţia s-a schimbat după ce la faţa locului au sosit şi jandarmii, când aproape nimeni nu a mai putut intra în sediul unde activează instanţele de judecată.

După evacuarea celor aflaţi în interior, care s-a derulat destul de lent, a durat verificarea spaţiilor, nu mai mult de 45 de minute. Ori, stau şi mă întreb cum s-a reuşit verificarea în amănunt a unei clădiri atât de mari cum este Palatul de Justiţie, fie doar şi în spaţiile destinate publicului.

De aceea, eu cred că timpul în care birourile din clădirea instanţelor au fost libere de angajaţi a fost folosit eficient de reprezentanţii SRI.

Rămâne de văzut cine sunt persoanele vizate, dar probabil că asta vom afla peste câteva luni, când date din anchetă vor putea fi făcute publice.

Până atunci, vă doresc spor la speculaţii.