Brigada Diverse

O scurtă analiză

Astăzi a început oficial campania electorală pentru alegerile din 5 iunie. Neoficial, campania electorală a demarat de vreo două luni, iar fiecare candidat a făcut ce a crezut de cuviinţă.

Acum, planurile celor mai importanţi competitori par să se fi cristalizat, la fel cum fiecare şi-a ales un slogan mai mult sau mai puţin inspirat.

La o scurtă trecere în revistă, la nivelul municipiului Suceava e foarte clar că lupta se va da în trei: Ion Lungu, din partea PNL, Tiberius Brădăţan, din partea PSD, respectiv Alexandru Băişanu, din partea ALDE.

Fără să fiu analist politic, cred că alegerile vor fi câştigate de Ion Lungu. Am să aduc şi o serie de argumente în acest sens.

În primul rând, Lungu este primarul în funcţie, iar acest aspect îi conferă din start un avantaj, un 20-25% care înseamnă un ecart considerabil. Pe de altă parte Ion Lungu şi-a creat o structură proprie care-i permite să controleze aproape orice cartier, în special Burdujeniul, acolo unde este şi cel mai mare bazin electoral. Nu trebuie uitat nici faptul că actualul primar ştie să se pupe cu toate babele şi toţi moşnegii, ştie să promită şi foloseşte măturoiul ca nimeni altul.

alegeri

Fireşte, Ion Lungu are şi o grămadă de slăbiciuni, de puncte slabe, dar nu am văzut pe nimeni până acum să i le facă publice. Iar timpul lucrează în favoarea lui Ion Lungu.

PSD îl propune pe medicul Tiberius Brădăţan pentru funcţia de primar. Campania sa a început şchiopătat şi riscă să fie dusă în anumite zone ale penibilului de cel care se ocupă de coordonarea întregii acţiuni: senatorul Ovidiu Donţu. Nu am văzut la PSD ceva coerent, dar poate mă înşel eu şi nu mi-am dat seama. Totuşi, impresia generală este că lucrurile nu merg în direcţia corectă.

În fine, al treilea competitor care contează este Alexandru Băişanu. Chiar dacă are în spate propria televiziune, Băişanu are handicapul de a nu avea un partid puternic, iar într-o asemenea bătălie este aproape esenţial să existe o bază solidă pe care se poate construi.

Dar, pentru că există şi un mare dar, Băişanu va conta când le va fi lumea mai dragă celor din PSD sau PNL, la împărţitul funcţiilor în Consiliul Local. Iar pentru unii campania electorală se va dovedi prea ieftină pentru cât vor cheltui atunci. 

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. Din pacate, cred ca Lungu o sa fie din nou primar. Asta doar non combatului pe fata al celorlalti, care cre ca de fapt sunt mana in mana cu Lungu. Increngaturile apolitice de la Suceava, sunt atat de evidente incat nu au nevoie de nicio explicatie iar traseismul rudelor care te tradeaza (Vartic fosta PNL e parca fina lui Lungu) . Ma intreb doar cine poate desface tot acest balmos? Poate DNA? Din pacate insa Suceava e prea putin importanta. Poate pentru alegerile generale? Astept si sper sa apara documente de la CJ, in special in presa nationala pentru ca „cenzua” ziarelor sucevene, obediente fata de PDL in special, PSD fiind ca si ABSENT NEMOTIVAT, e atat de evidenta incat „boicotul” cititorilor a facut sa fie citite doar rubricile de anunturi.

Back to top button