Shares

Iulius Mall Suceava a devenit locul unde mii de oameni s-au înghesuit la sfârşitul săptămânii. Unii au făcut-o din curiozitate, alţii pentru a-şi face provizii şi a cumpăra câte ceva de pe la standurile amplasate acolo.

Am trecut şi eu pe acolo şi am rămas mirat de ceea ce se petrece. Cozi imense şi oameni care cumpărau într-un ritm delirant, de parcă erau ultimele produse şi a doua zi începea războiul.

Stau şi mă întreb unde o fi criza aia de care se plânge toată lumea. Spun asta pentru că m-am uitat atent la preţuri, care nu erau deloc mai mici decât în magazine, chiar cele ale firmelor prezente la Iulius Mall. Başca, unii producători au găsit de cuviinţă, în faţa afluxului de cumpărători, să crească preţurile. De exemplu, soiurile de mere care vineri se vindeau cu 2 lei/kg au ajuns sâmbătă şi duminică la 2,5-3 lei/kg. Un alt exemplu, caşul de oaie se vindea cu 20 lei/kg, în timp ce la piaţă nu depăşeşte 18 lei/kg, iar dacă mergi direct la stână, adică acasă la producători nu scoţi din buzunar decât cel mult 15 lei/kg.

Iar exemplele pot continua la nesfârşit. Fără a mai pune la calcul că acest târg a însemnat o evaziune fiscală imensă. Nu am văzut nicăieri să se dea bon fiscal pentru marfa comercializată. Şi totul sub privirile fericite ale şefului Consiliului Judeţean Suceava, preocupat mai mult de mulsul vacilor, cumpărături electorale şi alte activităţi „cultural-artistice”. Nu mai spun că vineri, la inaugurarea Târgului „Produs în Bucovina”, Flutur a convocat la Iulius Mall toată floarea cea vestită a PD-L-ului local, adică toţi şefii instituţiilor descentralizate.

Mie mi s-a părut bizar ce s-a întâmplat. Poate e doar o impresie greşită. A, şi să nu uit. Tot stau şi mă întreb cum i-o fi numărat Gheorghe Flutur pe cei 70.000 de vizitatori. Că nu am văzut turnicheţi şi nici case de bilete. Doar pe Dragoş Juravle şi câţiva angajaţi ai Consiliului Judeţean Suceava.