Shares

În rândul multor locuitori din municipiul Suceava, dar şi printre unii politicieni locali pare să se fi instaurat o stare de lehamite amestecată cu indiferenţă.

 

Este o combinaţie letală, care nu poate duce la vreo schimbare. Nu are cum să aducă un plus pentru societatea în care trăim.

Am să explic concret şi la ce mă refer. Peste tot, dar absolut peste tot, pe stradă, prin birouri, parcuri sau pieţe mi se comunică o stare de nemulţumire vizavi de modul în care arată oraşul şi cum este administrat acesta.

Înjurături, ironii, glume pe seama primarului Ion Lungu se fac aproape ca pe vremea lui Ceauşescu. Ca şi în perioada de glorie a fostului dictator, concluzia finală este invariabilă: „Tot Lungu iese primar şi în 2020”. Să nu uităm că Nicolae Ceauşescu a avut de partea sa o întreagă armată de oameni, care nu l-a putut ajuta cu nimic în momentul critic.

spirala

Nici Ion Lungu nu este indestructibil politic şi de nebătut în viitoarea campanie electorală. Ştiu că la alegerile din 2008, 2012 şi 2016 şi-a jucat cartea foarte bine. În unele cazuri a promis funcţii sau privilegii oamenilor din alte partide, pe care i-a atras de partea sa determinându-i să-şi trădeze propriul candidat, în altele situaţii şi impus propriul om drept candidat din partea unui alt partid pentru a rupe voturi. Una peste alta, are experienţă politică şi ştie exact unde să lovească. Dar, repet, nu este de nebătut.

Asta cu o condiţie. Aceea ca oamenii care îşi exprimă nemulţumirea şi frustrarea vizavi de activitatea sa ca primar să-l lovească printr-un vot negativ. Eu sper să iasă din această spirală a pasivităţii şi a văicărelii fără acţiune. Este probabil cel mai periculos lucru care i se poate întâmpla unei comunităţi.

Astăzi, cineva a deschis subiectul despre primarul Ion Lungu şi l-a finalizat exact pe aceeaşi temă. I-am spus că se poate, dar pentru asta nu trebuie să stea nepăsător şi neîncrezător nici el şi nici ceilalţi care s-au săturat de acest mod de administrare al oraşului.

Şi pentru a nu crede că am vreo vendetă personală cu Ion Lungu, vreau să vă spun că în 2004, la venirea sa în funcţia de primar, chiar am crezut că poate schimba în bine faţa oraşului. Şi în primul mandat chiar părea că totul este pe drumul cel bun.

A fost doar o aparenţă, pentru că probabil oricine ar fi venit primar după Marian Ionescu ar fi avut succes. Am evaluat greşit o persoană şi bunele sale intenţii în ceea ce priveşte viitorul oraşului. Îmi cer scuze public.