Shares

Zilele acestea, mai exact pe 11, 12 şi 13 iunie, directorii firmei Egger de pe bătrânul continent se află în judeţul Suceava.

Este vorba de circa 150 de oameni cu funcţii de răspundere, persoane cu greutate în firma lui Michael Egger, aduse în România pentru întâlnirea multianuală.

Nu ştiu exact care este tema discuţiilor, dar cu siguranţă mai marii acestei companii austriece au numai cuvinte de laudă despre activitatea din România.

Nici nu ar putea fi altfel, de vreme ce firma s-a dezvoltat într-un ritm ameţitor într-un timp extrem de scurt.

Unde naiba mai poţi cumpăra terenuri agricole de bună calitate pe doi lei pe care să le cultivi apoi cu paulownia (pentru cei care nu cunosc, paulownia este arborele cu cea mai rapidă creştere din lume, care în 3 ani ajunge la maturitate atingând înălţimea de 20 de metri; lemnul său are o valoare energetică foarte mare, iar preţul unui metru cub se vinde cu 500-1.200 de euro).

plantatii de paulownia

Iar după ce se vor fi perfectat în materie de plantaţii care produc bani pe bandă rulantă, angajaţii lui Michael Egger pot face şi o vizită la noua centrală termică pe biomasă, de unde firma va câştiga din nou sume impresionante de bani prin vânzarea energiei electrice în sistemul naţional, başca va mai primi bani şi pentru certificatele verzi.

Una peste alta, România este tărâmul făgăduinţei pentru austriecii de la Egger, care sunt acum mari latifundiari, producători de energie, iar lista este deschisă.

Iar pentru a vă convinge că austriecii nu au de gând să se oprească la aceste două domenii, am să enumăr toate activităţile pe care F.E. Agrar, firma aceluiaşi Egger le poate dezvolta în România. Activitatea principală este cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase.

În schimb, activităţile secundare sunt într-un număr impresionant şi cuprind cultivarea orezului, cultivarea legumelor şi a pepenilor, a rădăcinoaselor şi tuberculilor, cultivarea trestiei de zahăr, cultivarea tutunului, cultivarea plantelor pentru fibre textile, cultivarea altor plante din culturi nepermanente, cultivarea strugurilor, cultivarea fructelor tropicale şi subtropicale, cultivarea fructelor citrice, cultivarea fructelor seminţoase şi sâmburoase, cultivarea fructelor arbuştilor fructiferi, căpşunilor, nuciferilor şi a altor pomi fructiferi, cultivarea fructelor oleaginoase, cultivarea plantelor pentru prepararea băuturilor, cultivarea condimentelor, plantelor aromatice, medicinale şi a plantelor de uz farmaceutic, cultivarea altor plante permanente, cultivarea plantelor pentru înmulţire.

egger dornesti

De asemenea, F.E. Agrar mai poate derula şi activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor), activităţi auxiliare pentru producţia vegetală, activităţi auxiliare pentru creşterea animalelor, activităţi după recoltare, pregătirea seminţelor, silvicultură şi alte activităţi forestiere, exploatarea forestieră, comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat.

Austriecii au în plan şi cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, agenţii imobiliare, administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice n.c.a., activităţi de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente agricole, respectiv alte activităţi de curăţenie.

Concret, cei 150 de directori din Europa ai firmei Egger nu vor avea timp să se plictisească la Rădăuţi, Dorneşti şi Suceava, iar lecţiile de afaceri rentabile vor trebui aplicate şi în alte ţări.

Dar oare şi ceilalţi sunt la fel de proşti precum noi românii? Răspunsul cred că îl ştiţi cu toţii.