Shares

De vreo trei ani am intrat în plină eră a pantofarilor care urcă pe Rarău, iar scandalurile şi accidentele nu vor întârzia să apară.

Reabilitarea drumului care pleacă din Pojorâta şi urcă spre cabana de pe Rarău s-a finalizat în 2011, iar de atunci, aşa cum era şi de aşteptat, numărul turiştilor care urcă să admire Pietrele Doamnei a crescut semnificativ.

Acum se lucrează la asfaltarea drumului care vine din Chiril, ceea ce înseamnă că de anul viitor afluxul de turişti va fi şi mai mare.

Partea bună este că mulţi dintre oamenii care nu aveau posibilităţi fizice să urce pe Rarău vor putea ajunge şi ei să admire nişte peisaje magnifice.

Partea proastă este că într-un loc de o asemenea frumuseţe vor ajunge şi o gramadă de retardaţi în ceea ce priveşte grija pentru mediu şi faţă de ceilalţi turişti.

pantofari pe munte

Pantofarii vor fi la putere, iar asta se va traduce prin scandaluri, bătăi şi accidente. Şi asta pentru că din dorinţa de a se fotografia sub Pietrele Doamnei, pe traseele din zonă se vor avânta tot soiul de personaje care se cred pe stradă, la plimbarea de seară.

Nu mai departe de duminică am putut observa oameni care urcau printre pietre, care mai alunecă sau se mai rostogolesc, cu sandale sau chiar pantofi cu toc.

Lucruri de-a dreptul criminale, şi după cum spuneam şi mă repet, ziua când vor începe să curgă accidentele pe bandă rulantă nu va fi departe.

Poate că şi administratorii Parcului Naţional Rarău ar trebui să se implice mai mult pentru a-i opri din drum pe aceşti inconştienţi, nu de alta, dar munca ulterioară de recuperare şi transport la spital tot lor le va reveni.