Shares

Suceava este un judeţ foarte spectaculos, iar asta se poate vedea mai ales dacă îl străbaţi într-un ritm mai puţin alert decât cel impus de caii putere ai maşinilor.

Sâmbătă, împreună cu doi prieteni, Puiu zis Ovreul şi Sorin zis Sorbilă, am luat judeţul la pas. Mă rog, mai mult la pedale.

Dis-de-dimineaţă am plecat din Rădăuţi pe un traseu care avea să măsoare la final 131,2 km, cu o diferenţă de nivel de 1.555 de metri.

Prima porţiune a fost una clasică, cel puţin pentru mine, prin Marginea şi Suceviţa, cu un prim punct de oprire la Palma.

la palma

 

Dacă acum o lună de zile spuneam că m-a surprins plăcut numărul mare de ciclişti pe care i-am întâlnit pe traseu, nu acelaşi lucru pot spune despre ziua de sâmbătă, când un singur coleg „de breaslă” ne-a salutat în urcare spre Palma.

Plăcut surprins am fost însă de faptul că am întâlnit muncitori ai unei firme de construcţii care asfaltau acest drum superb care străbate o parte din Obcinele Bucovinei.

La Vatra Moldoviţei am cotit la dreapta şi luat drumul Argelului, o zonă sălbatică, dar extraordinar de frumoasă.

peisaj din padure

Între două pedale am avut timp să surprindem şi mocăniţa plină de turişti, care, la rândul lor, ne-au imortalizat în fotografii şi ne-au salutat în timp ce admirau peisajul.

cu mocanita in spate

O notă bună este şi faptul că austriacul care gestionează afacerea cu mocăniţa a reuşit să ducă liniile de cale ferată ale micului trenuleţ până la Argel, cred că pe o distanţă de vreo 15 km.

La magazinul din Argel am fost confundaţi cu străinii, pentru că aşa după cum ne spunea un localnic, „numa’ din ăştia trec cu bicicletele pe aici”. Păcat, pentru că şi românii ar putea descoperi locuri de vis.

la argel

Traseul a urmat un drum pietruit, prin pădure, unde doar păsările făceau câte un zgomot.

A fost singurul loc unde colegii mei de drumeţie au dat semne emotive. Dar nu cred că a fost de la oboseală şi de la dificultatea traseului, ci de la faptul că s-au speriat de vacile aflate la păşunat, aşa că au decis să nu se sperie reciproc şi au urcat pe lângă biciclete.

speriati de vaci

La Falcău am mai făcut un popas de hidratare, iar mai apoi am început ultimii 40 de km spre Rădăuţi.

Prin Vicovu de Sus a fost cel mai dificil, din cauza „englezilor” care circulau cu viteză şi care nu prea respectă nici o regulă de circulaţie.

Am decis să ocolim un pic prin Bilca, pe un drum mult mai liber, iar cum căldura era deja toridă curtea unei familii a devenit punct de hidratare pentru toată lumea.

punct de hidratare

Apa rece din fântână a fost o adevărată binecuvântare, şi le mulţumim gazdelor şi pe această cale pentru că ne-au tratat cu bunăvoinţă.

Una peste alta, a fost un traseu frumos, cu notă de 10 pentru zona Argel.

casti si ochelari

Dar, să vedem ce mai găsim prin judeţ şi cu alte ocazii.