Shares

Toate semnele şi toate declaraţiile indică un lucru cert: actualul primar al Sucevei va candida anul viitor pentru un nou mandat.

Întrebarea la care nu există încă un răspuns cert este aceea din partea cui va candida Ion Lungu. Calculele hârtiei sunt destul de simple, şi voi încerca să le detaliez.

În acest moment, cele mai plauzibile variante pentru edilul în funcţie sunt Partidul Mişcarea Populară condus la nivel central de ex-preşedintele României, Traian Băsescu, respectiv ALDE, care îl are în prim-plan pe ex-premierul României, Călin Popescu Tăriceanu.

Din informaţiile pe care le deţin, Lungu a avut runde de negocieri şi cu unul şi cu celălalt lider al partidelor menţionate. Dacă Băsescu şi-ar fi exprimat reticenţa, cu Tăriceanu discuţiile sunt tot mai intense în ultima vreme.

Totuşi, pista PMP nu este exclusă încă şi asta pentru că fostul şef al statului îşi poate schimba oricând opţiunile, a se vedea cazul Theodor Stolojan, dar şi alte situaţii când nu a ezitat să facă tot ce e posibil pentru a-şi atinge scopurile electorale.

lungu pdl

 

O posibilitate care nu trebuie neglijată este candidatura lui Ion Lungu din partea PSD. Această formaţiune politică nu are încă nici un candidat pentru Primăria Suceava, iar Lungu şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu PSD, în ciuda declaraţiilor sale de liberal sadea, ultima şi cea mai elocventă fiind în campania pentru alegerea preşedintelui României, în noiembrie 2014, când prin oraş au apărut bannere cu actualul edil alături de Victor Ponta, candidatul pierdant pe care au mizat social-democraţii.

Dintre partidele care chiar contează, lui Lungu îi sunt închise total porţile la PNL, acolo unde candidatul este bătut de mult în cuie, în persoana deputatului Ioan Balan.

Şi totuşi, pe ce se bazează Lungu când le spune zilnic salariaţilor din Primăria Suceava ca va conduce şi în mandatul 2016-2020 această instituţie? Probabil pe un sondaj de acum două luni, în care este poziţionat cel mai bine, ce-i drept nu la procente foarte mari în faţa altor posibili contracandidaţi, dar şi faptul că primarul va fi ales din primul tur de scrutin, iar un vot, fără a mai spune de un procent poate fi determinant.