Shares

La ultimele alegeri parlamentare, PNL Suceava a suferit un recul puternic, asta în ciuda faptului că a reuşit să trimită în Parlament, după redistribuiri ce-i drept, cinci persoane, patru deputaţi şi un senator.

Practic, PSD, ajutată şi de conjunctura la nivel naţional, a surclasat echipa PNL, cu toate că scorul obţinut la Suceava a fost peste media pe ţară.

Iar ca s-o spunem pe aia dreaptă, eşecul pentru liberali putea fi şi mai usturător dacă cei de la USR ar fi avut timpul necesar pentru a-şi crea structuri în cât mai multe localităţi ale judeţului Suceava.

Am crezut că a fost o lecţie suficient de bună pentru conducerea judeţeană a partidului pentru a lua măsuri mai radicale şi pentru a face demersurile necesare de a găsi şi a scoate în faţă şi alţi oameni, nu doar cei pe care îi cunoaştem aproape cu ochii închişi. Nu spun că oameni de valoare din partid ar trebui marginalizaţi sau, mai rău, daţi afară.

Dar nu se poate să mergi la infinit cu aceeaşi şi aceeaşi oameni. Iar dacă în intervalul de până la alegerile următoare pe scena politică va apărea un nou partid de dreapta, unul care să prindă la electorat, atunci PNL va fi cu adevărat în mare dificultate.

alegeri pnl suceava

 

Alegerile care i-au pus în fruntea organizaţiilor locale din Suceava şi Rădăuţi pe Ion Lungu, respectiv Dumitru Mihalescul, au fost practic cu uşile închise şi cu o reprezentativitate îndoielnică.

Chiar şi alegerile pentru funcţiile de conducere din organizaţia judeţeană a partidului au fost fără sare şi piper, cu candidaţi unici pentru fiecare post. Lipsa competiţiei nu poate aduce nimic bun, şi asta e valabil pentru orice structură democratică, iar cred că cei de la PNL aşa se consideră.

Până la urmă e treaba fiecăruia cum îşi face ordine în propria ogradă, dar eu cred că pentru PNL Suceava era un moment prielnic pentru înnoire, pentru a aduce în prim-plan şi alte persoane, mai puţin erodate de politică.

E un start care s-a ratat şi mă gândesc că în trei ani, până la alegerile locale şi parlamentare, era timp de şcolit, şi nu ştiu dacă termenul e cel mai potrivit, nişte tineri care să poată fi promovaţi.

În atari condiţii, mi se pare că PNL Suceava tinde să devină o castă în care se pătrunde tot mai greu şi în care există interese de grup. Repet, e doar un punct de vedere, dar unul la care ajunge probabil orice om care priveşte cu un pic de atenţie.