Shares

Lipsa de reacţie, şi chiar de competenţă a poliţiştilor în unele cazuri, a fost taxată astăzi în mod public de procurorii suceveni.

S-a întâmplat într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism şi care se referă la o grupare din zona Humor-Frasin-Stuplicani, scăpată de sub control. Într-un comunicat al DIICOT Suceava se menţionează următoarele: „Se efectuează cercetări faţă de o grupare infracţională organizată bine structurată care în perioada ianuarie 2010- septembrie 2011 a acţionat în mod constant şi coordonat pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani şi Ostra, în scopul obţinerii de beneficii materiale şi foloase prin comiterea de infracţiuni de şantaj şi a altor infracţiuni cu violenţă în scopul impunerii de taxe de protecţie şi crearea unui sentiment colectiv de panică în zona de acţiune pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor de poliţie locale”.

Ca să vă daţi seama unde s-a ajuns aici, vă spun doar că un om, un tânăr de 22 de ani, a fost bătut cu cruzime de membrii acestei grupări şi acum se află la spital. Este posibil ca acel tânăr să rămână cu sechele pe viaţă, este posibil chiar să rămână o legumă. Şi asta pentru ce? Pentru că oamenii plătiţi, mult sau puţin, din banul public pentru a menţine ordinea au dat chix. Şi dacă e să vorbesc de Stulpicani, acesta este doar vârful aisbergului, pentru că în urmă cu doi ani poliţiştii din această localitate au ajuns în arest acuzaţi de luare de mită. Ce făceau agenţii Olari şi Jitari? Simplu, măsluiau dosarele pe care erau obligaţi să le soluţioneze conform procedurilor legale şi îşi umpleau buzunarele cu bani.

A fost un semnal clar de alarmă vizavi de faptul că acolo lucrurile merg într-o direcţie greşită. În loc să ia măsuri, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, „comisarul rade tot”, cum îl alintau ziarele centrale pe comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ acum câţiva ani, a preferat să-şi continue propria luptă, cea de îndepărtare a oamenilor incomozi din sistem, dar despre acest subiect cu alt prilej.

Iar lipsa unei reacţii ferme pentru a ţine sub control fenomenul infracţional se vede acum, şi probabil că va ieşi la suprafaţă şi în perioada următoare.

Nu cred că Todiruţ va avea suficient curaj pentru a vorbi despre acest subiect, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte cazuri sensibile şi în care culpa Poliţiei a fost evidentă. Şi această lipsă de reacţie spune multe despre sistemul pervers care funcţionează în cadrul IPJ Suceava. Până la urmă relaţiile de cumetrie şi favoritismele de acolo nu mă interesează nici cât negru sub unghie. Dar la mijloc sunt comunităţi importante de oameni, oameni care au fost terorizaţi şi ameninţaţi fără ca Poliţia să facă nimic. Măcar pentru aceşti oameni, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ ar trebui să-şi ceară scuze. E chiar atât de mult?