Brigada Diverse

Presa locală, sub papuc

Mâine este Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Din păcate, în România aceste noţiuni devin tot mai vagi, mai ales la nivel local. Acest aspect a fost reţinut şi în Raportul FreeEx 2010, intitulat Libertatea Presei în România.

Iată cele mai importante concluzii ale Raportului FreeEx, referitoare la libertatea presei în 2010:

• De la începutul crizei economice, au fost concediaţi 6.000 de angajaţi din mass-media (jurnalişti şi personal tehnic) şi peste 60 de ziare locale s-au închis. În 2010, veniturile din publicitate au scăzut şi tirajele mai multor ziare quality s-au înjumătăţit faţă de anul precedent.

• Marii patroni de presă au fost în centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu – pentru şantaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securităţii etc. Presa aflată în proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan şi, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.

• Presa a fost inclusă printre vulnerabilităţile la securitatea naţională, în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

• Peste o treime dintre jurnalişti recunosc că ceea ce scriu este influenţat de publicitate. O problemă serioasă o reprezintă lipsa unor demarcaţii clare între publicitate şi produsele jurnalistice (reclame mascate, „proiecte speciale”).

• Autorităţile locale au dat sancţiuni disproporţionate şi au încălcat în numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis în transportul public din două oraşe.

• Agresiunile fizice şi insultele la adresa jurnaliştilor au fost iniţiate într-o măsură alarmant de mare chiar de către poliţişti şi persoane publice.

• Legea de funcţionare a radioului şi televiziunii publice nu a fost reformată, iar noile Consilii de Administraţie numite în 2010 rămân politizate.

• Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute în spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesională a presei.

• Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că insulta şi calomnia să nu mai fie judecate în regim de infracţiuni penale.

• Trecerea la televiziunea digitala a fost amânată de Guvern pentru anul 2015.

Articole asemănătoare

3 Comentarii

  1. Eu as da chiar si dublul preţului pe care il dau pe un ziar local,ca sa scape de presiunea publicităţii,cu condiţia sa dea macar semne vagi de independenţă. Deocamdata, deschizi ziarul si in toate este un concurs de pupincurism – primul-secretar (stim noi care…) care ne aduce lumina si ne-o distribuie fara sa comita simonie,acelasi care ne aduce nouă drumuri si blonde zemoase de atâţia bani publici pe care ni-i va lăsa in judeţ fincă mama mă-sii e niţel de pe-aici,pilele sale,bundiţele sale kitsch,spectacolele sale kitsch pe care poţi sa te kishi (de toaca ,de tocat bani,etc.) festivaluri ale pestelui,ale porcului de captură mâncat incepând de la coadă cu ambasadorii unor state islamice,trenulete cu care plimbă blondele zemoase in timp ce căile ferate dispar si se transformă in garduri,oameni buni,cinstiti gospodari,socotesc că,Bucovina,Sofia Vicoveanca sam-dâr-dâr,guzani portocalii cu sau fara chelii,pieţe ţărănesti cu produse E-ulesti,etc.
    Acesta este spectacolul presei locale care deriva neclintit din cel al presei centrale si al vietii publice in regimul, care nu mai devine odata,de trista amintire…

  2. niciun ziar nu traieste din vanzari, toate se sustin din publicitate. doar ca la noi au fost omorate sau reduse la tacere mai toate firmele care ar fi putut sustine prin publicitate un ziar. singurele surse de publicitate au ramas institutiile de stat si administartia locala si cateva firme colorate portocaliu. de asta si papucul!

  3. Hai s-o luam deadreptul: eu ( mai sunt si altii ca mine,in pofida aparentelor ) as da 2,5 – 3 lei pe un ziar local puternic, ca sa se mai scoata nitel din ce zici mai sus; intrucat nici asa nu se acopera costurile – se stie asta – se poate apela la publicitate externa,la promovarea prin publicitate a unor interese licite din Ucraina,Polonia,Ungaria,Grecia,Turcia,etc. Macar acuma,inainte de 2012 care poate sa fie un an mare sau unul fatidic….

Back to top button