Shares

Balul Bobocilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava a adus câteva premiere. Primul bal filmat aproape cap-coadă de o televiziune locală şi huiduieli la anunţarea câştigătorului concursului de Mister.

Nu aş fi scris acest material, dacă nu aş fi aflat că din culise s-ar fi tras sfori. Nu pentru cortina de pe scena Casei de Cultură, ci pentru ca totul să iasă aşa cum şi-au dorit anumite persoane.

Câştigător al concursului de Mister a fost desemnat Matei Ignătescu. Nimic spectaculos până aici. Nici faptul că este fiul unui om de afaceri şi al unei avocate din Suceava nu prezintă un element de senzaţie.

Gurile rele spun că premiul a fost acordat pentru că familia Ignătescu a sponsorizat Balul Bobocilor de vineri seară, prin intermediul firmei de avocatură şi prin postul local Antena 1 Suceava.

Nu ştiu dacă lucrurile stau exact aşa, dar elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” s-au împărţit în două tabere când s-a anunţat câştigătorul. Prin sală circula zvonul că totul era stabilit dinainte, şi că sponsorizarea de 5.000 de lei ar fi fost condiţionată de acordarea acestui premiu.

Decernarea titlului de Miss Boboc

Eu vreau să cred că lucrurile nu stau aşa şi că băiatul a câştigat corect premiul. A mai fost un alt amănunt care m-a frapat în acest caz. Băiatului i-a mai fost acordat un premiu, „din obligaţie”, aşa cum s-ar fi exprimat una dintre persoanele direct implicate.

Este posibil ca şi premiul de Mister să fi venit tot din aceleaşi „obligaţii”. Repet: sper să fie doar nişte aiureli, iar dacă este aşa îmi cer scuze anticipat, mai ales în faţa acelui copil.

Rămâne sămânţa de neîncredere sădită în rândul elevilor care au participat la eveniment şi care au anticipat sau au fost informaţi despre deznodământ. Pentru Matei Ignătescu preţul acestui succes are repercusiuni mult mai vaste decât suportarea acelor huiduieli, un lucru deloc simplu la vârsta sa şi în faţa unui liceu întreg. E viitorul pe care trebuie să-l înfrunte. Suspiciunile de vineri seară nu vor dispărea niciodată. Dimpotrivă, vor fi alimentate cu orice prilej şi amplificate.

Din păcate, asta e starea de spirit a naţiunii noastre. O suspiciune permanentă, care pleacă încă de la grădiniţă şi şcoala primară. Iar consecinţele le suportăm cu toţii.