Shares

Reţinerea comisarului-şef Cristian Macsim, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, fost „doi şi un sfert”, la finele anului trecut a creat vâlvă în comunitatea locală.

Ulterior, Macsim a fost lăsat în libertate, fără nici un fel de interdicţie, decizie pronunţată de două instanţe: Tribunal şi Curte de Apel. Ulterior, s-a spus că de fapt şeful SIPI Suceava a fost victima unor răzbunări interne, orchestrate de un ofiţer, Florin Todiruţ, nimeni altul decât fratele fostului şef al serviciului, dar şi al IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, judecat în prezent în două dosare de corupţie.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare din decembrie 2014, de la locuinţa lui Cristian Macsim au fost ridicate mai multe bunuri, în special înscrisuri, un stick, dar şi hard-ul calculatorului.

Percheziţia informatică s-a derulat în urmă cu câteva săptămâni, la Bucureşti, la sediul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

comisarul sef cristian macsim

Se pare că rezultatele nu sunt dintre cele mai favorabile pentru comisarul-şef Cristian Macsim. Potrivit unor informaţii credibile, printre alte documente s-ar fi descoperit şi acte care au legătură cu serviciul şi care, în mod normal, nu trebuiau să depăşească pragul instituţiei şi să ajungă la o locuinţă particulară, fie şi cea a şefului SIPI Suceava.

Dacă Macsim a luat informaţii şi le-a dus acasă contrar regulamentelor interne a greşit grav. La fel de periculos sau poate chiar mai grav ar fi dacă informaţiile i-au fost plasate de altcineva.

DNA Suceava a început urmărirea penală faţă de comisarul-şef Cristian Macsim pentru mai multe fapte asimilate celor de corupţie. După cum spuneam, ancheta a demarat în decembrie 2014, dar ulterior procurorii anticorupţie nu au mai adus informaţii suplimentare. Mai mult, s-a arătat că Macsim a fost lucrat în baza unor declaraţii date de oameni aflaţi în spatele gratiilor, fără ca aceste informaţii să fie corelate şi cu alte mijloace de probă.

Este un dosar extrem de interesant şi pe lângă finalul său aş fi tare curios să aflu şi părţile ascunse ale sale, pentru că, nu-i aşa, din mai multe puncte de vedere apar o grămadă de pete negre.