Shares

Campania electorală s-a cam încheiat. Ce a fost de spus s-a cam spus, acum urmează să vorbească alegătorii.După tot spectacolul la care am asistat în ultima lună mi-am făcut o părere despre ceea ce se va întâmpla duminică, pe 10 iunie.

Ofensiva puternică a USL, cu greii de la Bucureşti veniţi în cascadă la Suceava, nu cred că o să ajute prea mult. Zarurile sunt aruncate şi spun asta bazându-mă atât pe anumite sondaje, pe discuţiile pe care le-am avut cu diferiţi membrii ai ambelor tabere combatante, cât şi cu alegătorii, care vor înclina până la urmă balanţa într-o parte sau alta.

Să le luăm pe rând. La Consiliul Judeţean câştigător va fi Gheorghe Flutur, cu 15-20% din procente în faţa lui Cătălin Nechifor. Pentru candidatul USL, o pierdere cu 15% poate fi considerată chiar un succes, asta în condiţiile în care această alianţă va reuşi să adune o majoritate în rândul consilierilor judeţeni. Dacă nu vor obţine 50%, iar PD-L se va alia cu PP-DD, liberalii şi social-democraţii vor avea parte din nou de patru de ani de opoziţie şi frustrări.

La Primăria Suceava, lucrurile în privinţa Consiliului Local stau cam la fel ca la nivel judeţean, alianţa cu PP-DD urmând să fie decisivă. Cu menţiunea că Ion Lungu îl va bate pe Alexandru Băişanu cu o diferenţă de cel puţin 25 de procente.

La Gura Humorului câştigătorul se ştie de acum patru ani, în persoana primarului Marius Ursaciuc, cum la fel de cunoscut este şi învingătorul de la Siret, respectiv primarul în exerciţiu Adrian Popoiu.

Nici la Fălticeni şi Rădăuţi nu vor fi probleme pentru primarii în funcţie, Vasile Tofan şi Aurel Olărean urmând să câştige un nou mandat.

Foarte strânsă va fi lupta la munte, unde învingătorul este incert la Câmpulung Moldovenesc, şanse de câştig având, poate surprinzător pentru unii, chiar şi primarul rejectat de PD-L şi care s-a dat independent pe ultima sută de metri, Gabriel Constantin Şerban. Şi la Vatra Dornei se anunţă o luptă strânsă, discursul coerent al lui Cezar Ioja fiind combătut de adversarii săi cu acţiuni jegoase, gen atacuri la familie şi la un trecut care există doar în imaginaţia bolnavă a celor disperaţi că-şi vor pierde privilegiile odată cu puterea.