Shares

În dimineaţa zilei de 8 ianuarie sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi al Seminarului Teologic, situate în apropiere de Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, au ars din temelii.

În două ore s-a ales scrumul de clădirile din lemn ridicat cred în urmă cu vreo 15 ani. Este un eveniment regretabil şi care nu trebuie dorit absolut nimănui.

Nici bine nu s-au stins ultimele focare ale incendiului, că primarul Ion Lungu a anunţat că va iniţia o Hotărâre de Consiliu Local pentru a prinde în bugetul pe anul 2015 banii necesari refacerii Seminarului Teologic.

Departe de mine gândul de a ridica piatra şi a o arunca, mai ales în acest moment extrem de delicat. Totuşi, am să-i rog pe consilierii locali să ia în calcul toate aspectele şi să nu se lase conduşi de sentimentalisme.

În primul rând, construcţiile de lemn care adăposteau cele două instituţii au fost ridicate fără autorizaţie de la pompieri. Acum nu bag mâna în foc că ar exista şi autorizaţie de construcţie din partea Primăriei Suceava.

incendiu arhiepiscopie

În lipsa acestui act de la pompieri, nici o societate de asigurări probabil nu a făcut vreun contract cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, aşa încât nici despăgubiri nu au de unde veni.

Ce exemplu oferă mai marii bisericii din Bucovina enoriaşilor, oameni care cred în valorile spirituale şi nu numai promovate de preoţi? Chiar nu-mi pot da seama.

Pe de altă parte, o clădire pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit-o cadou la începutul anilor 1990 din partea administraţiei locale şi în care şi-a avut sediul ani la rând, este acum abandonată fără nici un fel de jenă.

Este vorba de clădirea situată pe strada Vasile Bumbac, nr. 8, de lângă restaurantul Gloria, care a fost încuiată şi lăsată de izbelişte, fără a se efectua nici cele mai mici reparaţii de întreţinere. Despre această problemă am scris în octombrie 2013, dar aşa cum m-am obişnuit deja când vine vorba de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, nimeni nu a luat vreo atitudine. Dacă tot nu au folosit-o ani în şir, de ce nu au predat-o înapoi Primăriei Suceava?

cladire abandonata

În urmă cu câţiva ani, biserica din Bucovina a mai primit un alt peşcheş, fostul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean, clădire situată peste drum de restaurantul Taco Loco. Deci poate fi numită biserica noastră una săracă, în condiţiile în care şi-a permis să ridice sediul care tocmai a ars?

Toate acestea sper să fie luate în considerare de consilierii locali în momentul în care vor aproba banii necesari refacerii Seminarului Teologic. După cum am arătat sediu pentru Arhiepiscopie există, trebuie doar îngrijit puţin. Cât despre banii care vor veni de la Primărie, adică de la noi toţi, cine are garanţia că vor fi utilizaţi doar pentru ridicarea unui nou sediu pentru studenţii Seminarului şi nu vor fi direcţionaţi şi pentru construcţia unui nou sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.