Shares

Un control pe care reprezentanţii Curţii de Conturi l-au întreprins la Primăria Suceava s-a lăsat cu probleme. Controlorii Curţii de Conturi au stabilit că Primăria Suceava nu a încasat peste un miliard de lei vechi, iar pentru a stabili cine trebuie să achite aceşti bani a fost înaintată acţiune în instanţă.

Cu un cartof fierbinte în mână, persoanele susceptibile pentru plata banilor au încercat să arunce vina în spatele altora, pe principiul “scapă cine poate”. Acest aspect a fost sesizat şi de controlorii Curţii de Conturi Suceava, care au menţionat totul în raportul întocmit.

„Directorul economic Elisabeta Văideanu a sugerat că răspunderea pentru prescrierea debitelor revine doar lui Gelu Greceanu, directorul Direcţiei Administraţiei Pieţelor”, specifică reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava. Aceştia au stabilit însă altceva: „Elisabeta Văideanu nu a întreprins nici o măsură pentru recuperarea debitelor înregistrate la această activitate, deşi cunoştea problematica prescrierii veniturilor cuvenite bugetului local”.

Suma pe care Curtea de Conturi Suceava a stabilit că trebuie recuperată se referă la chirii şi taxe neîncasate în cursul anului 2002.

„La 31.12.2007, Primăria Suceava, prin Direcţia Administraţiei Pieţelor înregistra debite prescrise reprezentând venituri extrabugetare din chirii şi alte taxe pentru folosirea locurilor publice de desfacere din pieţele şi Bazarul municipiului Suceava”, se arată în raportul Curţii de Conturi Suceava.

Din suma totală de 102.502 lei, cea mai mare parte reprezintă datorii acumulate în Bazar, respectiv 84.300 lei, iar diferenţa de 18.202 lei sunt venituri neîncasate din piaţa centrală.

Chiar dacă din 2002 când trebuiau încasaţi banii şi până la data controlului Curţii de Conturi Suceava au trecut ani buni, nimeni nu a catadicsit să ridice vreun deget pentru a recupera prejudiciul.

Directorul economic al Primăriei Suceava Elisabeta Văideanu are şi o justificare: „Nu au fost întreprinse măsuri de executare silită prevăzute de Codul de Procedură Fiscală de către serviciile de urmărire şi executare silită deoarece nu au fost primite de la Direcţia Administraţiei Pieţelor borderourile de debite cuprinzând chirii şi alte taxe”.

La rândul său, Gelu Greceanu directorul Direcţiei Administraţiei Pieţelor din Primăria Suceava are şi el o scuză şi un ţap ispăşitor. Este vorba de fostul administrator al Bazarului Suceava, Mircea Botezatu, despre care spune că a încheiat contractele şi nu a încasat banii, iar cazurile unde se consemnau litigii au ajuns în instanţă.

Mingea e acum în terenul Tribunalului Suceava, judecătorii de aici urmând să stabilească cine este răspunzător pentru neîncasarea celor 102.502 lei, precum şi cine va fi obligat să acopere gaura din bugetul local.