Shares

Tot mai multe voci din preajma şi din interiorul bisericii ortodoxe din Bucovina vorbesc despre o retragere a ÎPS Pimen din funcţia de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Zvonurile nu sunt chiar o noutate, şi au mai circulat pe piaţă şi imediat după ce PreaFericitul Daniel a devenit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. La acea vreme s-a speculat că ÎPS Pimen va face un pas în spate tocmai din cauza divergenţelor de opinie pe care le-a avut de-a lungul timpului cu PF Daniel, în perioada când acesta se afla în fruntea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

ÎPS Pimen nu a cedat însă funcţia de conducere a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar dacă nu o va face de bunăvoie nimeni nu va putea decide înlocuirea sa.

În vârstă de 83 de ani, pe care i-a împlinit în luna august, ÎPS Pimen are meritul de a fi înfiinţat Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Se întâmpla în martie 1991, iar ulterior a pus bazele Fondului Bisericesc Religionar Ortodox din Bucovina, prin intermediul căruia a acţionat în judecată statul român solicitând 192.000 de hectare de păduri.

Procesul nu s-a finalizat încă, deşi are 11 ani de când a început, dar dacă instanţele vor da câştig de cauză Fondului, biserica din Bucovina va deveni cea mai bogată unitate de cult din România.

Este o miză enormă, la fel cum este şi aceea cu privire la viitorul conducător al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.