Shares

Datele publicate în Monitorul Oficial cu privire la banii de care au beneficiat partidele politice în cursul anului 2009 scot la iveală lucruri interesante. Pe listă apar atât persoane fizice, cât şi firme care au contribuit financiar în campaniile electorale de anul trecut.

La Suceava, firma Restaco este una dintre cele mai generoase. Potrivit datelor oficiale, firma administrată de Mihai Bradu a „virat” în conturile PDL suma de 110.000 de lei.

Interesant este că în toamna lui 2008, aceeaşi firmă avea datorii mari către bugetul de stat. Din datele furnizate la acea vreme de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Restaco datora 1,38 de miliarde de lei vechi către buget. O altă firmă administrată de Mihai Bradu, Restaco Group, adunase datorii de 365 de milioane de lei vechi către bugetul de stat.

Interesant este că Mihai Bradu a reuşit să se plieze după vremuri. În perioada de glorie a PSD-ului, Restaco a câştigat mai multe licitaţii, iar lucrările efectuate la câteva monumente istorice din judeţ au făcut chiar şi obiectul unor anchete penale, în urma cărora s-a stabilit că devizele au fost umflate la modul nesimţit.

Printre cei care au sponsorizat campaniile electorale din 2009 se numără şi europarlamentarul Petru Luhan, fosta mână dreaptă a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur. Luhan a donat partidului suma de 16.573 de lei, bani care s-au dus şi pentru propria campanie electorală de la alegerile europarlamentare din primăvara anului trecut.