Shares

Ultimul sondaj de opinie realizat în judeţul Suceava arată o prăbuşire abruptă a PSD.

Chiar dacă am oareşce dubii cu privire la veridicitatea sondajului, ştiu că în principalul partid de guvernământ nu e deloc linişte după vizionarea procentelor.

Potrivit datelor de aici, PSD a scăzut la aproape jumătate din intenţia de vot faţă de alegerile generale din 2016. În urmă cu doi ani, social-democraţii suceveni au primit peste 48% dintre sufragii, iar actualul sondaj i-a trimis la numai 26%.

Este o scădere dramatică, asta în condiţiile în care PNL a crescut nesemnificativ în judeţ faţă de ultimele alegeri parlamentare.

Pe de altă parte, ALDE a crescut de parcă cineva i-ar fi turnat apă la rădăcină, de la 5,62%, la nu mai puţin de 24%, adică o creştere de peste 4 ori.

În listă a apărut şi România 100, platforma lui Dacian Cioloş, care este creditată cu 13% din intenţiile de vot, după care urmează alte partide cu mai puţin de 5%.

Sunt până la urmă nişte cifre care se pot schimba substanţial până în 2020. Nu pot să nu remarc faptul că pentru PSD este un important semnal de alarmă.

De altfel, aceste date sunt privite cu mare atenţie la Bucureşti, acolo unde conducerea PSD Suceava a fost băgată în şedinţă pentru a oferi explicaţii despre această cădere.

Nu mă îndoiesc de faptul că Ioan Stan şi ceilalţi care se află la cârma social-democraţilor suceveni nu au găsit tot felul de explicaţii, dar chiar şi aşa sunt în vizor.

Probabil, pe termen scurt nu vor exista consecinţe, dar alegerile europarlamentare de anul viitor, şi, mai cu seamă alegerile prezidenţiale din toamna lui 2019 vor cântări decisiv în ceea ce priveşte soarta conducerii PSD Suceava.

Mai e timp lung până atunci, pot apărea multe elemente neprevăzute, dar este foarte clar că în PSD Suceava nu poate fi linişte. Iar Bucureştiul nu va ierta un eşec.