Brigada Diverse

Sclavi la noi acasă

Despre nemţii de la E.ON, marii investitori cu care ne-am pricopsit probabil ca parte a preţului pentru aderarea la Uniunea Europeană, am mai scris.

Chiar şi unii politicieni suceveni au spus la un moment dat că e mai rău acum decât pe vremea când această societate aparţinea statului român.

Iar faptele de zi cu zi nu fac altceva decât să confirme că suntem trataţi ca nişte sclavi, singurul nostru drept fiind acela de a achiat la timp facturile. După ce au desfiinţat toate filialele de prin judeţ, cei de la E.ON au adus în municipiul Suceava tot ce înseamnă relaţii cu clienţii.

Într-o cămăruţă total improprie pentru a adăposti un număr mai mare de clienţi, se înghesuie zilnic o grămadă de oameni veniţi de la Cârlibaba, Izvoarele Sucevei, Broşteni sau Ulma pentru a-şi rezolva problemele curente.

Iar pentru că spaţiul este insuficient, betoanele din faţa modernilor investitori sunt numai bune pentru a ţine loc de scaune pentru amărâţi. Pentru cei care contribuie la bunăstarea nemţilor, că doar profiturile pleacă la ei acasă, nemţi care îi tratează pe români ca pe nişte animale. Şi asta nu o spun eu, ci reporterii unei televiziuni din Germania care au publicat recent un material despre condiţiile inumane în care muncesc oamenii din Europa de Est, printre aceştia fiind şi mulţi români.

E.ON

Şefii E.ON au redus totul la un nivel minimal şi în acest fel şi-au sporit profitul. Iar totul s-a făcut pe spatele fraierilor de români, care nu doar că nu au de ales în relaţia cu „investitorul” neamţ, dar trebuie să suporte şi bătaia de joc de la ghişeele unice de la Suceava.

Am spus investitori cu ghilimele pentru că ceea ce se întâmplă cu E.ON, fie că este vorba de electricitate sau gaz metan, este departe de a se numi dezvoltarea unei firme. Bunăoară, eu, posibil client al E.ON, doresc să mă conectez la reţeaua de energie electrică. Pentru asta trebuie să montez doi stâlpi, ceea ce înseamnă o investiţie de zeci de milioane de lei vechi.

Banii îi bag eu, de la mine din buzunar, iar la final, când am fost racordat la reţeaua de energie electrică, stâlpii intră în patrimoniul firmei germane. Un furt legalizat, pe care probabil statul român l-a oferit cu nonşalanţă (sau nu) unor străini. De ce sunt obligaţi sucevenii să sporească averea nemţilor de la E.ON?

Cui nu-i convine acest tratament este liber să plece. Dar unde poţi pleca, pentru că E.ON deţine monopolul atât în domeniul energiei electrice, cât şi al gazului metan, cel puţin în zona Moldova, şi implicit Suceava. Fireşte, există metode alternative, generator, centrală eoliană etc, dar un alt distribuitor de energie electrică sau gaz metan nu.

Cu alte cuvinte, statul român le-a dat peşcheş acestor nemţi o mină de aur, iar aceştia vin acum şi îşi bat joc de noi. În plus, vin şi ne ţin lecţii de moralitate şi eficienţă în afaceri. O aşa afacere mi-aş dori şi eu, să iau totul de-a gata, să am monopol pe piaţă, iar când mă supăr vând totul la un preţ de 3-4 ori mai mare, că, vorba aia, patrimoniul meu a sporit pe banii altora de nu ştiu câte ori, îmi pun palma undeva şi dus sunt la mine acasă, în Germania sau unde o mai fi.

Articole asemănătoare

Back to top button