Shares

Întrebarea din titlu îi este adresată lui Valentin Popa, actualul ministru al Educaţiei.

Opt dintre cele mai cunoscute universităţi au rămas cu mai puţini bani, în urma repartizării cifrelor de şcolarizare, iar acest lucru a stârnit un adevărat uragan. Mai mulţi rectori l-au acuzat pe Valentin Popa că această reducere a numărului de posturi s-a făcută „cu ură şi răzbunare”, mai ales că o parte dintre cei care conduc diferite instituţii de învăţământ superior din România au criticat deschis politica PSD-ALDE în domeniul educaţiei.

Cei care s-au ridicat împotriva lui Valentin Popa spun că arbitrar „s-au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc”, cu trimitere directă la Suceava, acolo de unde actualul ministru al Educaţiei s-a suspendat din funcţia de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare”.

valentin popa rector

Potrivit datelor oficiale, USV Suceava a primit 47 de locuri în plus faţă de anul curent, Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), unde rector este Ecaterina Andronescu, s-a ales cu 167 de locuri mai multe, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, condusă de fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a primit 40 de locuri în plus faţă de anul trecut, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti a primit 72 de locuri în plus.

În schimb, Universitatea din Bucureşti are la licenţă, cu 60 de locuri mai puţin, la master, cu 335 de locuri mai puţin, iar la doctorat cu 59 de locuri în minus. De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi are mai puţin cu 25 de locuri, Academia de Studii Economice are mai puţin cu 20 de locuri, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj are mai puţin cu 29 de locuri şi Universitatea de Vest din Timişoara are mai puţin cu 10 locuri.

Practic, prin acest război pe care l-a declanşat pentru a face jocurile celor din PSD, Valentin Popa a semnat actul de deces al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Era exact ceea ce îmi era frică în momentul în care a fost numit şi a acceptat propunerea de a fi ministru al Educaţiei.

Beneficiile vremelnice de acum se vor întoarce cu vârf şi îndesat împotriva instituţiei pe care a condus-o până acum câteva săptămâni. Oare merită preţul de a-ţi distruge propria casă pentru a-şi scrie în CV că ai fost ministru în România?