Brigada Diverse

Soclul neputinţei şi ruşinii

Statuia lui Petru Muşat, mutată din centrul municipiului Suceava în momentul în care zona unde era amplasată a fost răscolită pentru a face loc parcărilor subterane, zace şi acum abandonată în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea.

Asta în ciuda promisiunilor deşarte pe care primarul Ion Lungu le făcea anul trecut la presiunea opiniei publice.

„Statuia lui Petru Muşat va fi readusă pe vechiul ei loc. Este acum la Laboratorul Muzeului Bucovinei, pentru recondiţionare. Iarna aceasta, sucevenii cunosc, au fost condiţii meteo grele. Am reuşit să dăm în folosinţă totuşi, parcările subterane mai devreme decât era programat. Iarna a fost mai lungă dar, foarte repede, chiar în această primăvară, până la sfârşitul lunii mai, vom readuce statuia voievodului Petru Muşat în centrul oraşului”, era declaraţia primarului Ion Lungu din aprilie 2013.

statuie-petru-musat

De atunci, iată, s-au scurs, alte nouă luni ale neputinţei şi nepăsării, perioadă în care edilul şef al Sucevei a înaintat alte termene, toate depăşite cu o nonşalanţă ieşită din comun.

În tot acest interval s-a turnat un soclu, în imediata apropiere a sediului Palatului Administrativ, şi cam atât. Cei care ar trebui să gestioneze situaţia, adică să readucă statuia domnitorului Moldovei din perioada căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 august 1388), stau cu mâinile în sân.

Scuza cu timpul nefavorabil ar fi cea mai penibilă justificare posibilă, de vreme chiar şi în ianuarie am avut temperaturi de 8-10 grade în mod frecvent pe timp de zi.

IMG_1348

Singura explicaţie este că soclul nu a fost pregătit pentru statuia lui Petru I Muşat, ci a vreunui conducător actual.

Îi aştept şi pe cei care au iniţiat acţiunea de readucere a acestei statui la locul pe care îl merită să se implice pentru ca soclul de lângă Consiliul Judeţean să rămână doar o grămadă de beton.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button