Brigada Diverse

Suceava, Strasbourg-ul României

Regionalizarea României pare, deocamdată, doar un subiect de campanie electorală, pe care fiecare candidat îl exploatează după cum crede de cuviinţă.

De fapt, totul este mult mai profund, iar dacă această problemă nu va fi tratată la modul cel mai serios s-ar putea să ne plângem în pumni de milă şi de ciudă.

În primul rând se pune problema unde va fi capitala viitoarei regiuni. În contextul cu opt regiuni, Suceava nu va avea niciodată acest privilegiu din mai multe motive, şi toate în defavoarea noastră.

O regionalizare cu capitala la Iaşi ne-ar aduce o grămadă de deservicii. În primul rând, o bună parte dintre instituţiile statului vor deveni doar anexe ale celor de la Iaşi, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile cu presa. Iar colegii jurnalişti ştiu foarte bine cam ce înseamnă o legătură cu cei de la Iaşi, ore întregi de aşteptare pentru o informaţie banală, care de multe ori vine chiar şi după câteva zile.

În plus, ar însemna drumuri spre Iaşi, adică 300 de km dus-întors, pentru un contribuabil care va dori să obţină o serie de hârtii. Iar transferul unor oameni la Iaşi ar avea şi alte efecte, nu doar asupra economiei.

Ce am avea de câştigat dacă Suceava ar deveni capitală de regiune? Suficient de multe. În primul rând, nu am fi nevoiţi să batem drumul pentru a sta pe sub uşile închise de la Iaşi, ceea ce ar însemna economie de bani şi timp.

În al doilea rând, banii care vin de la Uniunea Europeană ar putea fi împărţiţi de la Suceava într-o manieră mult mai favorabilă nouă.

Mai există şi un alt mare atu. Suceava capitală de regiune ar aduce cu sine o dezvoltare a sectorului hotelier şi al restaurantelor, dar şi alte activităţi conexe.

Cine a fost la Bruxelles ştie foarte bine cam ce rol au instituţiile Uniunii Europene în dezvoltarea acestui oraş. Pentru a prinde un loc la un restaurant la orele amiezii îţi trebuie rezervare, iar preţurile la un hotel sunt mult mai piperate decât în multe, foarte multe alte oraşe, chiar şi cele foarte turistice.

Iar ca o paranteză, vă spun că francezii nu au renunţat niciodată să considere drept capitală a Uniunii Europene oraşul Strasbourg. Aşa se face că o dată pe an, toate instituţiile Uniunii Europene se mută cu căţel şi purcel la Strasbourg. Este un efort care scoate milioane de euro de la bugetul Uniunii Europene, dar cei mai câştigaţi din toată afacerea sunt cei din Strasbourg, plecând de la micii comercianţi şi terminând cu hotelierii, taximetriştii sau proprietarii de baruri şi restaurante.

Păstrând proporţiile, de asta ar putea avea parte şi Suceava în cazul în care i-ar revenit onoarea de a fi capitală de regiune.

Articole asemănătoare

2 Comentarii

  1. Sa-ti fie gura aurita nea Sandrinio, dar dupa cum se prezinta acum situatia in arena politica, Suceava pare cu totul scoasa din carti. Ar trebui un front comun, opozitie+putere, ca sa avem o oarecare minuscula sansa.Ar fi mare pacat sa pierdem asa o sansa, plus toate beneficiile. Om trai si-om vedea.

  2. Fara legatura cu subiectul propriu zis, imi place grozav titlul articolului!
    Cu mentiunea ca intre Suceava si Strasbourg exista tot atatea asemanari cate ar fi intre Orest Onofrei sau Gavril Marza(*) pe de o parte si Herman Van Rompuy sau Jose Manuel Barroso pe cealalta parte.

    *Aceste nume sunt alese la intamplare dintr o lunga lista disponibila fiecaruia dintre noi. Orice asemanare cu personaje reale nu este deloc intamplatoare.

Back to top button