Shares

Două dintre instituţiile care se ocupă cu anchetarea infracţiunilor în care sunt implicate, printre altele, aşa numitele gulere albe sunt extrem de tăcute în ultima perioadă.

Mă refer la DNA şi DIICOT, parchete care până acum vreo doi ani erau extrem de active şi care, brusc, par a se transforma în obiecte de decor.

Bine, această linişte poate fi una aparentă, dar am sesizat-o nu doar la Suceava, ci şi la nivel central. S-or fi cuminţit ai noştri infractori? Nu cred în această versiune iluzorie, mai ales că nici pedepsele nu sunt de natură a-i speria prea tare pe cei care îşi propun să fure la modul masiv sau să comită alte infracţiuni.

La liniştea care s-a aşternut pe la DIICOT, aş spune că şi traficul cu ţigări a murit la Suceava, iar pe piaţa neagră se vinde acum doar mătase de porumb, iar fumătorii înrăiţi cumpără ziare la greu din care „împletesc” ţigări. Bine, pe această linie am mai văzut câte o captură răzleaţă, dar nimic organizat. Poate că nici grupurile infracţionale organizate nu mai sunt ce-au fost odată.

Aş pune această tăcere de la DNA şi DIICOT în primul rând pe scandalul creat la nivel naţional şi în care cele două instituţii au fost târâte intenţionat pentru a le terfeli credibilitatea. Dacă te uiţi atent, se poate observa o luptă acerbă prin care politicienii, pentru că multe din anchetele celor două parchete îi vizau tocmai pe ei, vor să pună cu botul pe labe lupta împotriva corupţiei. Au încercat şi mai abrupt acest lucru, numai că rezultatul a fost unul la care nu s-au gândit: au ieşit românii în stradă şi i-au obligat să facă un pas înapoi.

Între timp, s-au regrupat şi au adoptat politica paşilor mărunţi, iar rezultatele încep să se vadă. În ritmul ăsta, DNA şi DIICOT vor deveni amintire.

parchete  (7)

E drept, şi cele două instituţii au făcut greşeli, cu dosare făcute pe genunchi, fără probe suficiente, cu oameni ridicaţi şi chiar arestaţi de pomană, multe cazuri de restituiri ale dosarelor de la instanţe sau achitări la final de proces. Plus, că se mai adaugă şi dosare demarate în urmă cu ani buni, cu surlele şi trâmbiţele de rigoare, dar care zac şi acum pline de praf prin cine ştie ce fişet.

Nu sunt de acord cu aceste abuzuri, dar cred că DNA şi DIICOT trebuie să existe. Fără ele ne vom întoarce în anii de după 1989 când haosul era cuvântul de ordine. Iar dacă vreţi o pledoarie pentru existenţa celor două parchete aş vrea să amintesc doar cazurile în care politicieni, din tot spectrul politic, au fost condamnaţi definitiv pentru şpăgi de multe milioane de euro. Asta în timp ce omul de rând este obligat să suporte scumpiri de tot felul şi să tot strângă cureaua.

Cred, că dacă ar înceta să mai existe, DNA şi DIICOT trebuie reinventate. Pentru că, de multe ori, corupţia ucide. Şi nu o face doar financiar, ci şi fizic.