Shares

Nu am vrut să scriu despre cel mai cutremurător caz înregistrat în Suceava în ultimii ani, dar unul dintre cititori mi-a sugerat că ar trebui s-o fac. Nu în sensul de a despica firul de păr în patru, ci pentru a condamna complicitatea vecinilor care au auzit zgomote şi ţipete disperate în casa familiei Cetin, dar au preferat să stea cu mâinile încrucişate.

Rezultatele necropsiei şi datele anchetei arată că Gabriela Cetin şi-a vânat pur şi simplu fetiţele prin casă. Le-a ucis cu zeci de lovituri de cuţit, le-a urmărit prin toată casa. Îngrozite, cele două fetiţe, Ege şi Ebru, au făcut tot ce puteau face: au ţipat, au urlat. Sperau ca cineva să le audă şi să le ajute. Nu s-a întâmplat asta, deşi câţiva oameni au auzit strigătele de disperare.

Iată ce crede cititorul care m-a împins să abordez acest subiect: „Dacă vreţi să contribuiţi la însănătoşirea acestui popor nenorocit, numit poporul român, lansaţi un subiect, care ar putea duce într-acolo. Mă gândesc că bolile principale ale romanilor sunt nepăsarea şi nesimţirea…şi mă exemplific…. Odiosul incident petrecut zilele astea, prin care acea femeie şi-a omorât fetiţele ar fi putut fi evitat, în opinia mea, dacă vecinii, care se lăudau că au auzit ţipete de disperare ar fi procedat ca nişte oameni normali la cap şi ar fi sunat la 112. În Germania, Austria sau orice ţară civilizată, un om cu bun simţ şi frică de Dumnezeu, când aude că la un vecin în casa este gălăgie, se aud ţipete, sună la 112 şi în maxim 5 minute poliţia e acolo…ăştia se laudă acum ca au auzit ţipete…deci nepăsare şi nesimţire crasă, care ar trebui să îi urmărească toată viaţa pe aceşti vecini nesimţiţi…”.

Da, cel care a scris aceste rânduri are perfectă dreptate. Exista o şansă ca tragedia să nu capete o dimensiune atât de mare.

Cititorul sugerează că ar trebui organizată o dezbatere publică pentru a-i conştientiza pe români. E o soluţie, dar care nu garantează şi succesul. Oricum, merită încercat. Chiar plecând de la acest caz cutremurător urmărit cu atenţie de un oraş întreg. Poate, pe viitor, sucevenii se vor dovedi mai atenţi la problemele celor din jur şi îşi vor scoate din cap ideea păguboasă de a nu interveni în curtea vecinului.

E o concepţie care a prins rădăcini adânci, iar oamenii trecuţi de o anumită vârstă şi deprinşi cu anumite obiceiuri vor fi greu de convins de utilitatea unei colaborări cu autorităţile. Ca ziarişti, suntem condamnaţi, în sensul bun al termenului, să încercăm.