Shares

Pentru voi, cu căldură”, este sloganul pe care Thermonet îl foloseşte în relaţia cu sucevenii.

După avariile în lanţ din ultima perioadă, care au lăsat fără căldură zeci de mii de suceveni, cred că firma ar trebui să-şi schimbe mesajul, iar mai potrivit ar „Căldura, o ţeapă pentru voi”.

Thermonet este rezultatul unui compromis neclar şi din punctul meu de vedere la limita legii, care a avut ca efect final distrugerea şi dispariţia Termica.

Practic, Adrem Invest, Bionergy şi mai nou Thermonet au intrat în casele sucevenilor cu forţa, iar din ceea ce văd au parte de tot soiul de acte binevoitoare ale actualei conduceri a Primăriei Suceava, în speţă a edilului Ion Lungu. Primarul în exerciţiu a fost cel care a insistat pentru „uciderea” Termica şi a militat pentru aducerea unei firme private care să asigure apa caldă şi încălzirea pentru populaţia racordată la sistemul centralizat.

Până acum, e drept, nu au fost situaţii foarte grave, dar multe lucruri au funcţionat împinse de la spate, cu subvenţii plătite în avans, cu, i-aş spune, chiar şantaj prin Consiliul Local pentru a se da un vot într-o anumită direcţie.

E un subiect foarte vast, care merită aprofundat. Aşa că, am să revin la Thermonet.

avarie

 

Ieri, s-a înregistrat o avarie serioasă care a necesitat întreruperea furnizării căldurii pentru tot oraşul, mai puţin cartierul Burdujeni.

Probabil că astfel de situaţii se vor mai repeta, având în vedere vechimea şi uzura conductelor din sistemul de transport a energiei termice. Lucruri inerente şi care s-ar fi întâmplat şi pe vremea defunctei Termica.

Mai grav mi se pare că lipsa căldurii pentru o zi întreagă, timp în care s-a remediat avaria, nu a fost anunţată corespunzător, astfel încât reprezentanţii multor instituţii de învăţământ din municipiul Suceava nu ştiau motivul pentru care nu există căldură.

Mi s-ar fi părut normal ca această comunicare să fi existat pentru ca în acest fel să se plieze şi programul petnru ziua de azi. Ori, acest lucru nu s-a întâmplat, iar sincopele de comunicare pot crea probleme destul de serioase.

Nu ştiu cât de viabil este acest proiect prin care Suceava a oferit unor firme private tot ceea ce ţine de încălzire şi furnizarea apei calde. Pentru mine nu este şi spun asta doar gândindu-mă la faptul că Thermonet este cel care decide dacă un sucevean se poate sau nu se poate debranşa. Ori, aşa ceva mi se pare monopol, ceea ce nu este deloc în regulă.

Ca şi beneficiar îmi pot acorda singur dreptul de a face foc în sobă cu lemne, de a-mi monta centrală proprie sau de a fi client al Thermonet şi Bioenergy. Dar când sunt condiţionat să fiu clientul vostru şi apoi mă laşi o zi întreagă fără căldură, dă-mi voie te rog să pot alege.