Shares

Sute de suceveni au participat de Bobotează la sfinţirea crucilor de gheaţă amplasate în centrul municipiului Suceava. Cu acel prilej, mulţi oameni au lipit bănuţi de crucile de gheaţă.

Tradiţia populară spune că oricărei persoane al cărui bănuţ s-a lipit de crucea de gheaţă a Bobotezei i se îndeplineşte o dorinţă. Alţii cred că dacă bănuţul s-a lipit de gheaţă va fi un an norocos. Oricum ar fi, bănuţii sunt scoşi din buzunar cu un scop anume. Au o semnificaţie sufletească pentru cei care i-au lăsat. În general e vorba de mărunţiş, de bani fără prea mare valoare, monede de 50 de bani, 10 bani sau 5 bani.

De Bobotează (foto sus), cele trei cruci de gheaţă amplasate în faţa Casei de Cultură din Suceava erau pline de bănuţi. În doar câteva zile, bănuţii de 50 de bani s-au volatilizat, la fel cum s-a întâmplat şi cu o bună parte din monedele de 10 bani, iar diferenţele sunt evidente (foto jos).

Nu se ştie cine a luat acei bani, pentru că nu s-a depus nici o plângere, iar Poliţia nu a demarat cercetări.

Se impune un comentariu însă vizavi de acest furt ordinar. Este echivalentul unui furt din cutia milei de la o biserică, sau poate chiar mai rău. Hoţii au furat visul unui om, un vis pus într-un moment de cumpănă, sau poate pentru a ajuta un bolnav.

Am ajuns o naţie atât de ordinară încât nu putem avea respect nici măcar pentru dorinţele unor semeni de-ai noştri. La ce i-or fi ajutat leuţii furaţi cu ochi-n patru? La nimic. Le-au ajuns de-un rachiu şi nimic mai mult.

Ăştia suntem: O naţie de neisprăviţi. Oameni care nu au respect pentru nimeni şi nimic. Şi ne mai mirăm că suntem unde suntem. Cu aşa semeni ne merităm soarta.