Shares

Poeţii de curte n-au murit. Poeţii de curte s-au înmulţit.

Ptiu, drace. Nu a fost o rimă, că despre asta vreau să vorbesc azi. Zilele trecute, la emisiunea „Sara pe deal” de la Bucovina TV, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur a avut parte de cele mai catifelate limbi posibile. Nu au venit din partea vreunui căţel de prin preajma sa, dintre aceia care se ridică în picioare când Flutur îi sună de la Bucureşti, ci din partea „unui bucovinean adevărat”.

Poezia, care de fapt nu e poezie, după cum însuşi spune Vasile Cerlincă, ci „e scrisă sub formă de poezie”, a fost compusă în ianuarie 2011 şi are un titlu răsunător: „Române, nu da în român”.

Am avut răbdarea s-o ascult până la capăt, dar nu vă recomand acest supliciu. Am să vă dau eu câteva exemple, ca să vă convingeţi că pupincuriştii se pot găsi la orice pas şi la orice oră:

„Eu, necunoscut poet,

Dar un om cinstit şi drept,

Astăzi versuri eu compun

Pentr-un preşedinte bun

Cu nume Gheorghe Flutur.

Mă mândresc şi îl respect,

În consider un om drept

Sunt mândru că-i sucevean,

Un urmaş de-al lui Ştefan.

E de-al meu bucovinean,

Unii, îl simpatizează

Alţii, îl invidiază

Când a fost în Israel

Şi atunci s-au luat de el.

Nu ştiau ce să mai zică

De ce a adus Lumina Sfântă.

În loc să-i mulţumească,

Pentr-o faptă creştinească,

Căutau să-l dojenească,

Cu invidia lor prostească”.

Restul odei continuă în aceeaşi notă, iar pentru următorul „poem” pe care Vasile Cerlincă îl va scrie, mă aştept să-i şi pupe picioarele lui Gheorghe Flutur.

Nu pot să-l uit pe acelaşi Cerlincă, individul înscris în PRM Suceava, care în momentul când s-au tăiat diferite procente din pensii şi salarii, era un adevărat revoluţionar în faţa Prefecturii Suceava şi mă gândeam că dacă îl vede pe Flutur în faţa ochilor e în stare să-l linşeze. Nervii săi au durat până a urcat la discuţii în biroul prefectului de Suceava, unde s-a metamorfozat pur şi simplu şi mai, mai era în stare să-i ia la rost pe colegii manifestanţi din stradă că au tupeul să-şi strige nemulţumirile.

Dar nu mă mai miră nimic, mai ales după ce Vasile Cerlincă şi-a dezvăluit public filosofia de viaţă: „Am învăţat să fiu corect şi cinstit de la preşedintele meu, Vadim Tudor”.