Shares

Îl schimbă sau nu? Întrebarea a devenit o obişnuinţă prin Poliţia Suceava de vreo 3-4 luni, dar până acum nimeni nu a putut da vreun răspuns sigur. Nici măcar el, cel vizat, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ.

Am scris mai multe materiale vizavi de înlocuirea lui Todiruţ din funcţia de şef al Poliţiei judeţene. Vreau să lămuresc o chestiune care mi s-a imputat de o parte a celor care mă citesc. Omul nu-mi este nici antipatic şi nici nu mor de dragul lui. Este un tip aflat într-o funcţie, pe care-l respect atâta vreme cât îşi face treaba pentru care este plătit.

Sincope majore în activitatea sa nu am descoperit, iar zvonurile privind înlocuirea sa din funcţie nu le-am lansat eu.

Au venit tot pe filiera Poliţiei şi a politicienilor locali. Fiecare cu propriile interese, individuale sau de grup.

Evident, controalele repetate trimise de la Ministerul Administraţiei şi Internelor nu au făcut altceva decât să întărească suspiciunile că Todiruţ nu va mai avea viaţă lungă în fruntea IPJ Suceava.

Chiar Todiruţ a fost unul dintre cei care a alimentat zvonurile, prin cele două luni de concediu medical în care a stat, deşi subalterni, colegi sau simpli cetăţeni l-au văzut plimbându-se prin oraş fără a acuza probleme de sănătate.

Are aproape o lună de când s-a întors la muncă, dar spectrul schimbării încă planează. S-a spus că va pleca şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi totul se va linişti. Deocamdată, nu s-a întâmplat aşa ceva. Mai nou, se aude că Todiruţ a dat la pace cu Gavril Mîrza, şeful organizaţiei judeţene a PSD Suceava, şi va fi păstrat în funcţie.

A fost o introducere destul de lungă pentru a mă putea face înţeles. Întrebarea este de unde atâta interes pentru scaunul de şef al Poliţiei.

fotoliu2

Răspunsul îl ştiu foarte bine cei care lucrează în sistem, dar şi politicienii. Prin Poliţie şi „Doi şi-un sfert” trec o sumedenie de informaţii de importanţă strategică. Ori, în ziua de azi, cine deţine informaţie şi o foloseşte în mod eficient deţine controlul. Controlul economiei, a banilor şi, nu în ultimul rând, al puterii. Este un joc simplu pe care oamenii politici îl fac mereu. Mijloacele sunt dintre cele mai complexe şi lipsite de scrupule.

Prin acceptul de a guverna alături de PD-L, social democraţii au cerut câteva ministere. Printre acestea şi cel al Administraţiei şi Internelor. Logic, fiecare lider judeţean al PSD s-a gândit că în funcţia de şef al Poliţiei locale va fi adus un om de încredere, care să poată servi interesele partidului.

În final, aceasta este adevărata miză a bătăliei care se dă pentru scaunul de şef al IPJ Suceava, accesul la informaţii şi manipularea dosarelor. Ţineţi-vă bine, lupta continuă.