Shares

Frigul de noiembrie s-a instalat la noi încă de la finalul lui septembrie, iar în primele zile din octombrie mercurul din termometre a scăzut până la 3 grade pe timp de noapte, iar astăzi nu se anunţă mai mult de 5-6 grade Celsius.

Cu toate acestea, furnizarea căldurii către populaţia racordată la sistemul centralizat întârzie. Zeci de mii de suceveni sunt obligaţi să-şi amintească de vremurile de dinainte de 1989, când mai puneau o haină în plus pe ei, foloseau câte un radiator sau dezmorţeau atmosfera din apartamente cu ajutorul aragazelor.

Şi toate astea pentru că Termica nu dă căldură. Cine este vinovat pentru că sucevenii îngheaţă în case? La o primă vedere, răspunsul este simplu, şi responsabilul trebuie căutat în fruntea SC Termica SA Suceava.

În realitate, comanda se află în altă parte, la etajul doi al Primăriei Suceava, la mila edilului Ion Lungu. Într-un joc diabolesc, primarul Lungu a cerut ieri, public, ca Termica să găsească soluţii pentru furnizarea căldurii în şcoli. Bun, bun, dar ceilalţi suceveni cu ce au greşit de trebuie să stea în frig? Sau elevii care se întorc acasă de la cursuri cum trebuie să reacţioneze?

Iar pentru a duce absurdul şi mai departe, Ion Lungu a anunţat că se va consulta pe 8 octombrie, da, da, aţi citit corect, săptămâna viitoare adică, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari pentru a afla dacă se doreşte începerea furnizării căldurii în cele 22.000 de imobile racordate la Termica.

Cu alte cuvinte, dacă mâine ninge, iar prognoza meteo nu este departe de a ne aduce o asemenea surpriză, sucevenii trebuie să mai aştepte niscai discuţii şi consultări.

calorifer

Este ruşinos ce se întâmplă, dar decizia cinică de a nu furniza căldură are în spate raţiuni financiare. În urmă cu ceva timp, Primăria a garantat către E.ON Gaz că va achita toate facturile pentru gazul livrat către Termica în vederea furnizării apei calde şi căldurii către populaţie.

Ori, în condiţiile în care Termica oferă doar apă caldă, factura lunară este de circa 10 miliarde de lei vechi. Pentru a furniza şi căldură, preţul facturii va ajunge undeva la 40 de miliarde de lei vechi, iar primarul Ion Lungu tergiversează pe cât posibil acest moment. Ştie că bugetul Primăriei Suceava este gol şi o factură de 40 de miliarde de lei vechi ar deveni o piatră de moară, în condiţiile în care noua centrală termică este încă departe de a fi operaţională.

Totuşi, falimentul Termica a fost gândit de multă vreme, iar fiecare pas a fost calculat cu bună ştiinţă. Ecuaţia a fost dată peste cap de ieşirea de la guvernare a PDL şi replierea celor de la Adrem Invest, care au căutat alţi parteneri pentru a demara investiţia de la Suceava. Iar asta a însemnat alte termene pentru finalizarea noii centrale termice. În plus, vremea s-a dovedit un alt adversar pe care Ion Lungu nu l-a luat în calcul, aceasta fiind una dintre cele mai friguroase toamne din ultimii ani.

Şi unde este vina sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat al oraşului, cărora primarul le-a cerut de nenumărate ori să nu se debranşeze? Poate singura lor vină este că s-au născut aici şi au pus ştampila eronat.