Brigada Diverse

Ziaristul interzis

Nu mi-am propus nici să-i fac statuie lui Dinu Zară, dar nici vreun proces de intenţie.

Cert este că materialele publicate de aceste în Adevărul în urmă cu câteva săptămâni au fost exploatate intens în defavoarea României. Jurnaliştii ruşi au dedicat mai multe articole vizavi de intenţia statului român de a interveni în nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei.

În materialul intitulat „Ucraina, în pragul războiului civil. Suntem pregătiţi să apărăm românii din nordul Bucovinei, Herţa, nordul şi sudul Basarabiei?”, Dinu Zară scrie următoarele: „Cum reconcilierea dintre cele două tabere pare aproape imposibilă, specialişti în geopolitică din întreaga lume nu exclud ruperea în două a statului vecin. Acest lucru nu se va face însă în mod paşnic. Într-o astfel de situaţie, în cazul unor manifestări violente, nu ar trebui oare statul român să intervină pentru a apăra românii care locuiesc pe teritoriul actualului stat Ucraina? Rusia sigur îşi va apăra etnicii. Aşa cum o face în Caucaz de vreo 20 de ani. Statul român nu trebuie să excludă, ba chiar trebuie să se pregătească cu atenţie pentru situaţia în care ar deveni iminent şi necesar un ajutor în nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, nordul şi sudul Basarabiei şi, de ce nu, în Transnistria, atunci când statul ucrainean nu ar fi capabil să menţină ordinea publică în teritoriile locuite de români. Locuitorii aceste teritorii trebuie să beneficieze în sfârşit de dreptul la autodeterminare. Aşa cum cu siguranţă Rusia îşi va proteja etnicii ruşi, este oare în acest moment statul român pregătit să apăre românii din Regiunea Cernăuţi şi sudul Basarabiei?”.

A fost suficient pentru ca ruşii să susţină sus şi tare că România are pretenţii teritoriale vizavi de zone aflate acum în componenţa Ucrainei, subiect tratat pe larg de mai multe ziare şi televiziuni.

Acest lucru nu a căzut prea bine autorităţilor de la Kiev, iar pasul următor a fost impunerea unei interdicţii lui Dinu Zară de a mai intra în Ucraina până în 2016.

dinu zara

Înclin să cred că reacţia ucrainenilor este firească, pentru că articolul a fost perceput ca o instigare la adresa unităţii statului vecin, mai ales în actualul context extrem de tensionat de la Kiev şi din alte mari oraşe precum Lviv sau Ivano Frankivsk. Cu siguranţă opiniile exprimate în acel articol au fost alăturate relaţiilor nu foarte calde dintre Bucureşti, pe de o parte, respectiv Kiev şi Moscova, de cealaltă, moment speculat la maxim de naţionaliştii ucraineni şi ruşi.

Pe de altă parte, din ceea ce am văzut şi din discuţiile pe care le-am avut cu românii din zona Cernăuţi, prea puţină lume de acolo moare de dorul României. Probabil singurul lucru pe care cei de acolo îl invidiază şi îl doresc este libertatea de mişcare. Unirea cu România este ultimul lor obiectiv, mai ales că implicarea autorităţilor de la Bucureşti în a-i sprijini de-a lungul timpului în diferite acţiuni, în special de ordin cultural şi artistic, a fost foarte slabă.

Mai mult, prin articolul lui Dinu Zară, conjugat cu propaganda rusească şi reacţia autorităţilor de la Kiev, românilor din Ucraina li s-a făcut un mare deserviciu. Suspiciunile la adresa lor, de spionaj în favoarea României, s-au amplificat enorm, iar orice mişcare a lor, fie şi în scopul menţinerii obiceiurilor, tradiţiilor şi limbii strămoşeşti, va fi extrem de dificilă de acum înainte.

Din discuţiile pe care le-am avut cu români din Ucraina, Dinu Zară a fost „interzis” şi de cei pe care a dorit să-i apere, nu doar de statul ucrainean. Pentru o parte dintre români, şi mă refer la cei care au activităţi vizibile în Ucraina, Dinu Zară a devenit persona non grata. Măcar pentru moment.

Articole asemănătoare

3 Comentarii

  1. cine este Dinu Zara oare!? un asa zis „jurnalist” care nu stie sa imbine notiunile invatate la facultatea de istorie. Sau poate este acelasi ziarist care face copy paste de pe wikipedia si care publica aberatii de genul.. a absolvit facultatea de medicina si in acelasi an a terminat doctoratul.
    Dinu Zara, acelasi om care realizeaza reportaje despre zidul mortii dar care nu face o minima documentare pe Google maps prin care sa vada ca acea zona era semnalizata inca din septembrie 2012. Sau Dinu Zara, acelasi om care trimite amenintari josnice celor care-l „contreaza” si ii arata „calitatile ” de jurnalist slab.
    Sa nu uitam ca este acelasi om care nu stie sa faca diferenta dintre GSP si GPS… lucru dovedit chiar de blogul lui si de unele printscreenuri edificatoare.
    Dinu Zara, „plangaciosul Sucevei” care acum cativa ani plangea ca si-a luat o „atingere” din partea unui participant la trafic.
    Sandrinio trimite-l pe Zara la o specializare, poate asa invata si el ce inseamna JURNALISMUL

  2. Adevărat ! La nivel de discuţie serioasă nu se poate pune aşa problema, însă nu e rău să pui un ţâşti-bâşti să arătăm măcar coada la pisica ! Oricum ucrainenii dacă ar fi în locul nostru ar juca mult mai agresiv iar eu tot spun că, ce avem noi cu ungurii e tango-saloon pe lângă ce o să fie de dansat cu Ucraina când le-o veni lor vremea (dacă le-o va veni vreodată !)

  3. Sandrinio, Zară nu e nici pe departe un caz izolat. Sunt peste 30 de jurnaliști români declarați persona non grata în ultimii 10 ani. Lista este completată și cu simpli blogări. Nimic senzațional. E bine totuși că și tu și alții ați aflat că România se învecinează cu o țară numită Ucraina, totuși e păcat că abia după ce au murit 100 de oameni.

Back to top button