Brigada Diverse

Cu cine face afaceri Schweighofer în judeţul Suceava

O amplă anchetă publicată de Riseproject dezvăluie modul în care familia lui Nichifor Tofan, director al firmei Schweighofer, derulează afaceri extrem de bănoase cu societatea austriacă.

Materialul semnat şi documentat de Romana Puiuleţ este mult mai amplu şi dezvăluie relaţiile pe care diferite firme din România le are cu firma austriacă. Eu am să redau doar partea care-l priveşte pe Nichifor Tofan, iar dacă cineva doreşte să citească totul poate accesa site-ul www.riseproject.ro

„Printre firmele care au câștigat licitații bănoase la Direcția Silvică Bistrița – al cărui director este cercetat acum de DNA, tocmai pentru că ar fi favorizat anumite societăți comerciale – se numară și GVC Computers din Suceava. Această firmă ocupă locul patru în topul furnizorilor Schweighofer cu 13 milioane de lei încasate în 2013 și 14 milioane de lei în 2014. Contractele obținute de GVC Computers s-au derulat nu numai în Bistrița ci și în județul Suceava, iar declarațiile fiscale ale acestei firme arată că relația cu Schweighofer este afacerea sa de bază. La vedere, asociații GVC Computers din Cajvana Suceava, sunt doi cetățeni pe nume Pîțu Vasile și Boca Samoilă. Cei doi nu sunt foarte cunoscuți în industria lemnului, dar RISE Project a descoperit că, în 2014, firma GVC Computers a înregistrat la OSIM marca George Tofan Grup. Proprietarul și administratorul societății George Tofan Grup este Leonte Tofan, adică fratele lui Nichifor Tofan – unul dintre directorii fabricii Holzindustrie Schweighofer din Rădăuți. La adresa societății George Tofan Grup mai sunt înregistrate alte două companii active în industria forestieră. Nu i-am găsit pe domnii Pîțu și Boca, dar ne-a răspuns la telefon Leonte Tofan. Fratele managerului Schweighofer susține că n-are nicio legătură cu firma GVC Computers: “Le-am dat să folosească marca George Tofan Grup pentru că sună bine, au vrut să aibă ceva să sune frumos, nu mi-au dat nimic la schimb. Am zis să o folosească. Ei cu treaba lor, eu cu a mea. Nu am numărul de telefon al lui Pîțu”, ne-a răspuns Leonte Tofan care, totuși, știe exact pe unde exploatează firma masă lemnoasă – în județele Suceava, Bacău și Bistrița”, se arată în ancheta RiseProject.

masina lemne

Pe lista partenerilor de afaceri a celor de la Schweighofer apare şi Adenis Pard din Suceava. Această firmă este pe locul 10 în topul încasărilor de la Schweighofer: 9,7 milioane de lei în 2013 și, respectiv, 10,6 milioane de lei în 2014.

„Cu toate acestea, în 2013, firma declara la Fisc venituri de 7,6 milioane de lei, iar în 2014 de 7,8 milioane de lei. Adică, mai mici cu aproape 3 milioane de lei față de sumele pe care Schweighofer declară că le-a plătit. Proprietarul Adenis Pard din Suceava se numește Gavril Viorel Pardău, locuiește în Vatra Dornei și nu-și explică inadvertențele de la Fisc: “Nu, e imposibil, totul este declarat. Înseamnă că nu-i declarația lor bună. Noi am declarat tot ce am facturat”. La fel susține și contabila domnului Pardău care a revenit cu cifre și detalii, arătând că, anul trecut, firma a derulat contracte cu austriecii în valoare de 6,8 milioane de lei, și nu de 10, 6 milioane de lei, așa cum reiese din declarațiile fiscale ale Schweighofer”, se arată în ancheta RiseProject.

Tot din judeţul Suceava vine şi o altă firmă, mai exact de la Rădăuți.

„Așa se face că locul unsprezece în topul celor mai mari furnizori de lemn vine tot de aici și se numește Ciador Beauty Center. Această companie a raportat încasări în valoare de 8.7 milioane de lei în 2013 și 8,3 milioane de lei în 2014. Este vorba despre tranzacții cu bușteni, chiar dacă numele firmei duce gândul la un salon de cosmetică, iar patronul oficial al afacerii se numește Radu Buzilă. „Eu nu licitez din pădurea statului. Cumpăr numai de la privați, proprietari care au păduri. Livrăm bușteni și cherestea către Schweighofer pentru că sunt mari. Au fost ajutați să fie mari și nu de mine, ci de alții”, spune Radu Buzilă. El crede că, de fapt, întreprinzătorii ca el sunt afectați de corporații precum Schweighofer”, se mai menţionează în ancheta RiseProject.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. Putin important cine vinde lui Schweighofer, poate doar pe proprietari i ar putea interesa vreun conflict de interese ca in cazul d lui Tofan.
    Mult mai important mi s ar parea sa aflam in ce conditii cumpara aceste firme lemnul si implicit daca taierile respective au fost legale.
    Cred ca DNA ul s a bagat pana acum prea putin in silvicultura. Este material de recoltat aici din belsug.

Back to top button