Shares

Să fii medic şi examinezi o femeie gravidă în luna a noua fără a-ţi da seama de existenţa sarcinii pare ceva halucinant. Din păcate, nu este un scenariu de film prost, ci un fapt real care s-a petrecut într-un spital din judeţul Suceava, la Siret mai exact.

Femeia, a cărei identitate nici măcar nu mai contează, s-a prezentat la medic reclamând probleme cu tensiunea. Nici dacă ştia că este însărcinată în luna a noua nu mai contează. A ajuns pe mâna unui medic, şi nu orice fel de medic, ci un ginecolog.

„Specialistul” a consultat-o şi nu a văzut că femeia era pe punctul de a naşte. A trimis-o în salon şi după câteva zile femeia a născut fătul într-o toaletă, după care a tras apa.

Acesta este rezumatul unei întâmplări neverosimile. Ce urmează este însă desprins din nesimţire şi lipsă de respect faţă de lege. Stimabilii de la Colegiul Medicilor ştiţi ce au declarat? Că nu se vor sesiza şi nu vor începe o anchetă decât dacă vor fi sesizaţi de Poliţie. Faptul că o fiinţă vie, aşa cum s-a stabilit la autopsie, a murit fără nici o vină nu pare un argument suficient de serios pentru a ancheta incompetenţa unui medic.

Şi a fost un caz fericit. Pentru că scenariul de groază putea continua şi mai rău, iar în afara pruncului să moară şi mama. Ar fi fost două vieţi curmate şi alţi copii lăsaţi fără mamă. Dar cred că nici acest amănunt nu ar fi cântărit vreun pic pentru cei de la Colegiul Medicilor.

targa spital

Dar chiar şi aşa anchetele nu au stabilit vreodată vinovăţia unui cadru medical. Aşa că, ce folos să se mai consume timp şi efort. Mai bine îşi canalizează energiile către ceva util. De exemplu, pentru o cezariană, din care câştigă câteva milioane de lei vechi cât ai bate din palme.

Sau pentru un consult la cabinetul particular, la care eşti trimis vrei nu vrei, pentru că, deh, în spital nu sunt condiţii suficient de bune, timpul este alocat pacienţilor, iar şirul justificărilor poate continua la nesfârşit.

Am fost martor activ la un caz asemănător în urmă cu vreo 8 ani. Un medic de la Urgenţe a consultat o gravidă în luna a 5-a care se simţea rău. Nu o ghiciţi ce replică a avut. „Mergeţi acasă şi luaţi nişte ceaiuri pentru că nu aveţi nimic, nu sunteţi gravidă”, aşa a sunat verdictul.

Urmarea: copilul era mort şi doar un noroc chior a făcut să nu se ajungă la o septicemie. Dar dacă femeia îl asculta pe medic şi se trata cu ceai?

Şi în acest caz, şi în cel amintit la început există o singură explicaţie: incompetenţa. Iar atâta vreme cât gunoiul va fi ascuns sub preş nici că vreun medic se va sinchisi de soarta pacienţilor.