Shares

Poliţiştii suceveni au cerut arestarea procurorului Dumitru Dîmbu, momentan suspendat din funcţie, şi a omului de afaceri Costel Babiuc.

Motivul: cei doi s-au întâlnit la o terasă din Rădăuţi şi în acest fel au încălcat termenii controlului judiciar impus de instanţa de judecată. Practic, cu această întâlnire, cei doi ar fi sfidat judecătorii. Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea, dar există o contestaţie şi o decizie finală se va lua de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fără să fiu avocatul celor doi, afirm că solicitarea de arestare este o mare tâmpenie. Iar pentru ceea ce am spus am şi argumente solide.

Primul, şi cel mai important amănunt, este acela că Dîmbu şi Babiuc au stat în arest preventiv aproape un an de zile. Şi, culmea ironiei, au stat în aceeaşi celulă. Dacă ar fi avut de pus la cale vreo strategie de apărare, de inducere în eroare a instanţei care judecă dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie sau conexe faptelor de corupţie, ar fi avut tot timpul din lume. Şi zi, şi noapte.

dimbu

Mai mult, în aceeaşi celulă au stat şi primarul suspendat din Rădăuţi, Aurel Olărean, dar şi judecătorul Bogdan Bărbuţă. Timp de 10 luni (ceva mai puţin în cazul lui Olărean) puteau face şi desface orice detaliu. Dacă atunci nu au fost separaţi, acum, după ce dosarul a fost deja trimis în judecată şi toate probele sunt la dosar care ar mai fi logica rearestării?

În al doilea rând, dacă Dîmbu şi Babiuc ar ajunge din nou după gratii, asta ar însemna o cheltuială în plus de la buget pentru un rezultat egal cu zero. Nu mai bine să stea ei acasă şi să-şi cheltuie propriile venituri?

Ceea ce este mai grav în toată povestea este alt aspect. Şi anume că acest dosar în care sunt inculpaţi alături de alte persoane, prinde praf gros la Curtea de Apel Cluj. În octombrie se fac deja doi ani de când dosarul a ajuns pe rolul instanţei clujene, dar nici până acum nu a fost soluţionat în Camera Preliminară.

Constantin Babiuc, afaceristul care i-ar fi corupt pe magistrati

 

În ritmul ăsta, vine anul 2030 şi nu vom şti nici o soluţie, iar până atunci se prescriu şi faptele de care aceştia sunt acuzaţi. Dacă sunt probe solide în dosar să li se aplice pedepsele prevăzute de lege, iar dacă nu să fie achitaţi şi repuşi în toate drepturile.

Dar, după cum spuneam, la modul cum se mişcă lucrurile, Dumitru Dîmbu va fi pensionar de ani buni la soluţionarea dosarului, iar Costel Babiuc îşi va fi sporit averea cu alte câteva milioane de euro.