De ce România are nevoie de un Tsipras?

Grecii a spus „Nu” la referendumul de duminică, 5 iulie, iar asta ar putea însemna începutul sfârşitului pentru Uniunea Europeană.
Chiar dacă am văzut mesaje de forţă din partea cancelariilor europene, toate pe ideea de stabilitate, nu cred că situaţia este chiar aşa de roz. Dovadă şi reunirile de urgenţă convocate pentru ziua de marţi, 7 iulie, de Franţa şi Germania.
Din punctul meu de vedere, şi aici repet ce am mai spus şi cu alte ocazii, Uniunea Europeană a fost construită pe ideea de egalitate între naţii, dar această egalitate era doar pe hârtie. În realitate, marile forţe europene şi-au împărţit sferele de influenţă, iar ţări mici precum România au devenit practic colonii. Noi, spre exemplu, suntem „predaţi”, în mare parte, cu arme şi bagaje austriecilor, iar pe ici pe colo şi altor firme cu trecere pe lângă guvernele din ţările lor.
Prin intrarea în Uniunea Europeană am câştigat un drept esenţial, acela al libertăţii de mişcare, dar şi acesta are un revers urât pentru noi: oamenii calificaţi în diferite meserii au părăsit ţara, astfel încât acum trebuie să improvizăm, ceea ce nu poate fi decât în dezavantajul nostru pe termen lung. Poate e chiar mai rău decât atunci când regimul comunist i-a vândut pe etnicii germani şi pe cei evrei, lăsând un mare gol în domenii dintre cele mai diverse.
Cu siguranţă, Alexis Tsipras este un demagog, dar are meritul de a se opune unor forţe care încearcă să clădească un alt imperiu, condus de la Berlin şi, parţial, de la Paris. Un prieten al meu spunea zilele trecute că negocierile între granzii Europei şi cei de la periferie sunt total diferite.
„Poate explica cineva din Comisia Europeană, dar să fie aceeaşi persoană, cum România nu are voie să scadă TVA de la 24 la 19 la sută, cu datorii de câteva zeci de miliarde de euro, 40 la sută din PIB, iar Grecia, de ani de zile scufundată în datorii de sute de miliarde, dublu PIB, încă are 13 la suta TVA? Cum arată unitatea de măsura a Troicii? Cum se taie salarii cu un sfert în România şi la greci anunţă Comisia că nu s-a pus această problemă acum, ci, dacă se poate, o reformare a sistemului de pensii şi o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor? Deci, cum arată de fapt negocierile? De ce nu se poartă suficient de transparent pentru ca, şi cu, şi fără referendum, oamenii să ştie cu ce probleme se confruntă şi cum arată soluţiile din care se alege una?”, spune jurnalistul Dan Cărbunaru.
Măcar din acest punct de vedere, România are nevoie acută de un Alexis Tsipras, un om care să ştie să pună piciorul în prag faţă de toate căcaturile care ni se impun de către Uniunea Europeană. Poate e vremea ca mămăliga să explodeze din nou, pentru a fi tratată cu respect de cei de afară şi nu doar să fim simpli executanţi ai ordinelor din exterior.
Așa e ! Dacă nu-s muieți posmagii să și-i țina Ieuropa că noi ne descurcăm la o adică și cu ruble ! Doar sa-și repare buba de la jenunchi doctorașul nostru și le arătăm și noi ce bățoși putem fi la o adică ! Adică grecoteii s-au împrumutat până acum de plictiseală și nu de nevoie ca sa-și plătească hangaralele statului ( multe ca la noi ,pomeni și peșcheș) și bancherii ( bancheri nu filantropi) au zis că vă dam dar faceți cumva ca banii să ajungă unde trebuie și să fiți în stare să-i dați și înapoi că așa se cade între oameni civilizați.Te ajut și te împrumut și tu-mi dai datoria înapoi iar ei șmecheri tot ziceau ca ei dar de făcut tot cum știu ei mai bine au făcut ! Acum când ăștia cu banii au spus grecilor că văd bani doar dacă iau niște măsuri ( a se vedea măsurile ca să nu vorbim aiurea-n tramvai http://www.petreanu.ro/2015/06/29/iata-ce-reforme-umilitoare-ii-sunt-solicitate-greciei/) ei au hotărât prin vocea poporului că nu mai au nevoie de împrumut ( în condițiile puse de cei ce și-au tot luat țeapă cu precedentele angajamente). Foarte bine că doar cel mai bun credit e cel pe care nu-l faci și înseamnă că statul va putea să-și plătească hangaralele cumva iar ăia a care le sunt datori ( vânduți) să aștepte că oricum niciun bancher nu e ușă de biserică și chiar nu merită nimeni să le plângă de milă…
Asa DA, e altceva!
Asta trebuia de la bun inceput si nu se ajungea la o criza asa de mare.Romania trebuie sa urmeze grecia si nu ce li se impun din afara.
Fiți serioși! Nimeni nu îți dă bani fără să îi ia înapoi cu dobândă cu tot! Dacă Grecia scapă, la fel vor face și Spania, Italia, Portugalia- țări ce au datorii foarte mari. Plus Grecia are euro. Cât va rezista guvernul dacă o lună nu se dau pensiile și salariile?
Vreau si eu niste bani.
Nu aveti sa mi imprumutati cumva, Dle Sandrinio?
Presupun ca dupa aceea nu o sa va suparati cand o sa va demonstrez pot fi si eu un barbat adevarat asa caTsipras.
Vreau si eu niste bani.
Nu aveti sa mi imprumutati cumva, Dle Sandrinio?
Presupun ca dupa aceea nu o sa va suparati cand o sa va demonstrez pot fi si eu un Tsipras asa mai mic.