Shares

Grecii a spus „Nu” la referendumul de duminică, 5 iulie, iar asta ar putea însemna începutul sfârşitului pentru Uniunea Europeană.

Chiar dacă am văzut mesaje de forţă din partea cancelariilor europene, toate pe ideea de stabilitate, nu cred că situaţia este chiar aşa de roz. Dovadă şi reunirile de urgenţă convocate pentru ziua de marţi, 7 iulie, de Franţa şi Germania.

Din punctul meu de vedere, şi aici repet ce am mai spus şi cu alte ocazii, Uniunea Europeană a fost construită pe ideea de egalitate între naţii, dar această egalitate era doar pe hârtie. În realitate, marile forţe europene şi-au împărţit sferele de influenţă, iar ţări mici precum România au devenit practic colonii. Noi, spre exemplu, suntem „predaţi”, în mare parte, cu arme şi bagaje austriecilor, iar pe ici pe colo şi altor firme cu trecere pe lângă guvernele din ţările lor.

Prin intrarea în Uniunea Europeană am câştigat un drept esenţial, acela al libertăţii de mişcare, dar şi acesta are un revers urât pentru noi: oamenii calificaţi în diferite meserii au părăsit ţara, astfel încât acum trebuie să improvizăm, ceea ce nu poate fi decât în dezavantajul nostru pe termen lung. Poate e chiar mai rău decât atunci când regimul comunist i-a vândut pe etnicii germani şi pe cei evrei, lăsând un mare gol în domenii dintre cele mai diverse.

alexis tsipras

Cu siguranţă, Alexis Tsipras este un demagog, dar are meritul de a se opune unor forţe care încearcă să clădească un alt imperiu, condus de la Berlin şi, parţial, de la Paris. Un prieten al meu spunea zilele trecute că negocierile între granzii Europei şi cei de la periferie sunt total diferite.

Poate explica cineva din Comisia Europeană, dar să fie aceeaşi persoană, cum România nu are voie să scadă TVA de la 24 la 19 la sută, cu datorii de câteva zeci de miliarde de euro, 40 la sută din PIB, iar Grecia, de ani de zile scufundată în datorii de sute de miliarde, dublu PIB, încă are 13 la suta TVA? Cum arată unitatea de măsura a Troicii? Cum se taie salarii cu un sfert în România şi la greci anunţă Comisia că nu s-a pus această problemă acum, ci, dacă se poate, o reformare a sistemului de pensii şi o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor? Deci, cum arată de fapt negocierile? De ce nu se poartă suficient de transparent pentru ca, şi cu, şi fără referendum, oamenii să ştie cu ce probleme se confruntă şi cum arată soluţiile din care se alege una?”, spune jurnalistul Dan Cărbunaru.

Măcar din acest punct de vedere, România are nevoie acută de un Alexis Tsipras, un om care să ştie să pună piciorul în prag faţă de toate căcaturile care ni se impun de către Uniunea Europeană. Poate e vremea ca mămăliga să explodeze din nou, pentru a fi tratată cu respect de cei de afară şi nu doar să fim simpli executanţi ai ordinelor din exterior.