Shares

Preşedintele PNL Suceava a anunţat ieri, cu jumătate de gură, că nu va candida pentru funcţia de primar.

Mi s-a adeverit ceea ce ştiam încă de acum câteva luni, şi anume faptul că lui Alexandru Băişanu îi este teamă că va pierde alegerile şi va rămâne de căruţă.

De unde pleacă însă această frică a lui Băişanu? Răspunsul e destul de simplu. Dacă PD-L va pune în practică ideea de comasare a alegerilor locale şi parlamentare, cei care vor intra în lupta electorală nu vor avea decât o singură opţiune.

Iar cum toate sondajele de opinie efectuate în cursul acestui an îl indică pe Ion Lungu, actualul primar al municipiului Suceava, cu multe procente peste Alexandru Băişanu, reţinerea liderului PNL în a candida pare justificată. Băişanu preferă, mai degrabă, să candideze pentru un post în Parlamentul României, iar aici se bazează pe curentul de schimbare a actualei puteri, ceea ce i-ar conferi mai multe şanse de câştig.

În cazul în care alegerile nu ar fi comasate, preşedintele liberalilor suceveni ar avea două încercări pentru a reuşi. Dar, pus în faţa unei singure opţiuni, Alexandru Băişanu nu-şi va risca pielea, mai ales că mai are în spate şi alte bătălii pierdute, atât pentru Primăria Suceava, cât şi pentru Parlament.

Ezitările sale sunt un semnal de slăbiciune faţă de colegii săi, iar sondajele interminabile pe care liberalii le tot comandă arată indecizie şi lipsa unor oameni capabili să lupte cu succes împotriva celor din PD-L Suceava.

Încercarea de a justifica neimplicarea sa în lupta pentru Primăria Suceava mi s-a părut penibilă, precum şi minciunile cu procentele din sondaje, potrivit cărora PD-L ar fi mai bine să nici nu se prezinte la alegerile de anul viitor pentru că va fi măturat de forţa acestui tzunami numit USL Suceava.