Shares

Cuvântul război apare tot mai des pe buzele europenilor. De la oameni simpli, până la politicieni sau economişti, numărul celor care consideră că ne îndreptăm cu paşi repezi spre o nouă conflagraţie de proporţii este în creştere.

Nu ascund că şi eu cred acelaşi lucru, iar senzaţia ciudată pe care am trăit-o în această vară, că ar fi ultima pe timp de pace (nu mă întrebaţi de ce am simţit asta pentru că nu aş putea da un răspuns satisfăcător), mi-a tot revenit în minte. Iar declaraţiile din ultima vreme ale unor oficiali ai Uniunii Europene mi-au întărit convingerea că vom avea război.

Faptul că această struţo-cămilă numită Uniunea Europeană va plesni am spus-o de multe ori şi cu mulţi ani înainte. Dacă vreţi, e încercarea de a crea un mare imperiu, nu prin forţa armelor, ci prin constrângeri economice şi politice. Iar acest amalgam de etnii, interese şi diversităţi nu are cum rezista.

Problemele se vor ivi când Uniunea Europeană se va sparge şi va lăsa în urmă un sac de nemulţumiri în rândul marilor puteri. Logica şi trecutul spun că cei care se vor simţi trădaţi şi traşi pe sfoară în urma divizării vor căuta să-şi recupereze pierderile.

Iar curentele naţionaliste încep să prindă rădăcini adânci prin toate colţurile Europei, ceea ce nu poate decât să creeze îngrijorare.

La Răsărit, lucrurile nu stau deloc mai bine. Ucraina s-a reorientat spre Rusia, Bielorusia este de multă vreme pe axa Moscovei, iar la Chişinău comuniştii au bătut palma cu Vlad Filat şi se pregătesc să revină în forţă.

Nu trebuie uitate nici tendinţele revanşarde ale unor state europene, nemulţumite de pierderea unor teritorii după Al Doilea Război Mondial. Şi atâta vreme cât se aflau toate în Uniunea Europeană nu aveau nici un motiv să ridice glasul, dar o revenire la graniţele statale ar reaprinde flacăra pretenţiilor teritoriale.

Şi peste toate acestea, goana după resursele economice, tot mai puţine în Europa, va fi probabil scânteia care va aprinde butoiul cu pulbere. Mâine am să scriu şi despre ce cred astrologii despre războiul care ne paşte şi când preconizează aceştia că va începe.